piątek, 20 listopada 2020

Owoce morza w czerwonym curry

 Curry z owocami morza, mango na mleczku kokosowym. Zrobicie w 15 minut a jeszcze szybciej zjecie. Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej a zapach curry unosi się po całej kuchni.

 

 
 
 
 








3 łyżki czerwonej pasty curry

1 mango małe

250 g owoców morza

400 ml mleczka kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki sosu sojowego 

1 limonka

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru świeżego

koperek lub kolendra

150 g makaronu ryżowego

 

Czosnek obrany drobno kroję. Imbir ścieram na tarce. Na patelni na oleju przesmażam czosnek, imbir, dodaję pastę curry i chwilę smażę. Dodaję owoce morza chwilę smażę. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję sos sojowy, sól, pieprz, sok z limonki. Gotuję jeszcze dwie minuty. Na końcu dodaję mango pokrojone w paski. Podaję z makaronem ryżowym,koperkiem.

Makaron gotuję według instrukcji opakowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz