Jesienny omlet z dynią w roli głównej i szpinakiem. Dodałam jeszcze pomidory suszone i świeże bo miałam. Do tego łosoś i mamy ekstra omlecik. Jesień to pełna paleta kolorów i na omlecie to widać.
omlet:
3 jajka wielkość M
szczypta soli, pieprzu, papryczki chili
4 łyżki puree z dyni pieczonej/ po upieczeniu miksuję dynię blenderem/
4 pomidory suszone
pozostałe:
110 g łososia z oleju z suszonymi pomidorami
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny i czerwony
1 łyżka masła klarowanego
1 kawałek dyni upieczonej
4 pomidory koktajlowe
natka pietruszki
Wykonanie:
Szpinak myję, osuszam i przesmażam na odrobinie masła. Dodaję czosnek drobno pokrojony, sól, pierz.
Do miski wbijana jajka, dodaję sól, pieprz, chili i rozbijam trzepaczką chwilę. Do jajek dodaję puree z dyni zimne, pokrojone pomidory suszone i mieszam. Na patelni rozgrzewam masło, wlewam jajka i smażę na wolnym ogniu aż omlet się zetnie. Omlet podaję ze szpinakiem, kawałkami dyni, pomidorkami,łososiem, natką pietruszki, listkami botwiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz