Buddha bowl posiłek typu superfood złożony z różnych składników, podany w jednym naczyniu. U mnie króluje polędwica wieprzowa w sosie sojowym. Do tego pyszne chrupiące warzywa. Zdrowo, kolorowo i smacznie.
marynata:
1 polędwica wieprzowa
70 ml sosu sojowego ciemnego
2 cm imbiru świeżego
3 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
pozostałe:
1/4 dyni hokkaido
1 awokado
1 ogórek zielony
1 garść kapusty czerwonej w marynacie
1 marchewka
papryczka chili
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Mięso kroję na cienkie paski albo kostkę. Przekładam do miski, dodaję ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek drobno pokrojony i imbir. Mięso wkładam do lodówki na noc najlepiej albo na godzinę. Patelnię rozgrzewam, i przesmażam mięso. Podlewam odrobiną wody. Jak sos się zredukuje odstawiam mięso z patelni. Polędwica nie musi być długo smażona.
Dyni nie obieram ,kroję w kostkę. Na patelnię wlewam sos sojowy dodaję cukier, dynię i dusze na wolnym ogniu około pięć minut. Można podlać wodą dynię.
Marchewkę obieram i kroję w julienne, awokado wydrążam łyżką i kroję na plastry. Skrapiam sokiem z cytryny. W misce układam polędwicę, plastry ogórka, kapustę,dynię, marchewkę, piórka cebuli. Całość posypuję sezamem i chili pokrojonym. Podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz