Pyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do pracy, na wynos poczęstować kogoś. Tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Ciasto kruche często robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki.
ciasto kruche:
100 g mąki pszennej
100 g migdałów
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli, pieprz
1 łyżka nasion czarnuszki
100 g masła zimnego
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
70 g kabanosów
1/4 kalafiora
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
papryczka chili
sól, pieprz
2 białka
2 jajka
250 g serka czosnkowego śmietankowego
100 g sera feta
400 ml jogurtu greckiego
10 pomidorków koktajlowych
10 plastrów żywieckiej kiełbasy
natka pietruszki
Ciasto:
Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,czarnuszkę,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i
wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej.
Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.
Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.
Nadzienie:
Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie.Do miski wbijam jajka, dodaję białko,ser czosnkowy,jogurt, sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą pokrojoną. Ser feta jest słony wiec ostrożnie z solą. Mieszam i na końcu dodaję fetę pokrojoną. Wylewam 1/3 masy, układam kawałki kalafiora,druga część masy, układam kawałki kabanosów. Wylewam resztę masy. Na wierzchu układam pomidorki koktajlowe pokrojone, plastry żywieckiej. Quiche wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, po włożeniu zmniejszam na 180 stopni i piekę około 35 minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuje natką.
Jaki kolorowy :)
OdpowiedzUsuń