wtorek, 20 października 2020

Gulasz z łososiem i makaronem gryczanym

 Sycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza.

 






 


 

składniki:

200 g makaronu gryczanego 

1 cukinia mała

1/3 brokuła

1 papryka czerwona

1/2 papryczki chili

200 g pieczarek

200 g tofu wędzonego

50 g czerwonej pasty curry

1 limonka

sól, pieprz

300 g łososia świeżego filet

natka pietruszki

olej kokosowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

400 ml mleczka kokosowego

 

Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję cukinię plastry i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu dodaję różyczki brokuła. Doprawiam solą, pieprzem,papryczka chili, dodaję kawałki łososia, sok z limonki i zagotowuję. Zostawiam pod przykryciem 10 minut ryba dojdzie. Dokładam pokrojone tofu wędzone, posypuję natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne zwłaszcza, że dodatek mleczka kokosowego i tofu z pewnością przyspieszy decyzję o wyjebanie tego do kosza :)

    OdpowiedzUsuń