Torcik kawowy bezowy delikatny rozpływający się w ustach. Nie oderwiecie się od niego, jest tak dobry że aż za dobry. Kto uwielbia bezę i kawę to wie o czym pisze. Torcik grzechu wart bo dla czegoś tak dobrego uważam że można zgrzeszyć.
beza:
1 szklanka białek / 6 białek od dużych jaj/
300 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
krem kawowy:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dekoracja:
kakao
płatki migdałowe i orzechy brazylijskie prażone
2 cukierki trufle
Beza:
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i ubijam do rozpuszczenia go, kolejna łyżka cukru i dalej ubijam. Cukier musi dobrze się rozpuścić, piana będzie błyszcząca i sztywna. Dodaję ocet, mąkę i mieszam jeszcze mikserem. Na papierze do pieczenia rysuję dwa koła o średnicy 21 cm. Układam na blaszce do pieczenia. Połowę bezy wykładam na jedno koło. Do drugiej części bezy dodaję kawę i mieszam mikserem. Wykładam na drugie koło. Piekarnik termoobieg nagrzewam do 140 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę 20 minut. Zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę.Po wyłączeniu piekarnika otwieram drzwiczki i suszę bezy przy uchylonych. Bezy piekę dzień wcześniej.
Krem:
Śmietanę kremówkę i mascarpone przekładam do miski, dodaję kawę i ubijam mikserem na sztywno.
Białą bezę smaruję połową kremu, układam beze kawową, smaruję drugą połową kremu. Posypuję kakao, dekoruję orzechami, migdałami, pokrojonymi truflami.
Rozpływamy się nad tą bedą tym bardziej, że jest w niej nasza ukochana kawa :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńKawe dodajemy sypką? Nie rozpuszczoną w wodzie tak?
OdpowiedzUsuńTak sypką kawę dodaję :-)
Usuń