Sycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza.
składniki:
200 g makaronu gryczanego
1 cukinia mała
1/3 brokuła
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
200 g pieczarek
200 g tofu wędzonego
50 g czerwonej pasty curry
1 limonka
sól, pieprz
300 g łososia świeżego filet
natka pietruszki
olej kokosowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
400 ml mleczka kokosowego
Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję cukinię plastry i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu dodaję różyczki brokuła. Doprawiam solą, pieprzem,papryczka chili, dodaję kawałki łososia, sok z limonki i zagotowuję. Zostawiam pod przykryciem 10 minut ryba dojdzie. Dokładam pokrojone tofu wędzone, posypuję natką pietruszki.
Bardzo fajne zwłaszcza, że dodatek mleczka kokosowego i tofu z pewnością przyspieszy decyzję o wyjebanie tego do kosza :)
OdpowiedzUsuń