Zielone wytrawne ptysie z młodym jęczmieniem. Z nadzieniem z suszonych pomidorów i łososiem. Na jednym nie poprzestaniecie bo nie można się od nich oderwać. Małe co nie co. A jakie dobre i efektowne.
ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka sproszkowanego zielony jęczmień
4 jajka wielkość M
125 ml oleju
250 ml wody
1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
1 słoiczek pasty suszone pomidory
120 g serka śmietankowego puszystego
1 kawałek ogórka zielonego
100 g łososia wędzonego
7 oliwek czarnych
3 pomidory suszone
pieprz czerwony
natka pietruszki
Ciasto ptysiowe:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, olej i zagotowuje. Do gotującej wody dodaję mąkę i jęczmień i mieszam energicznie łyżką drewnianą chwile, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i studzę.
Do ciasta dodaję stopniowo jajko, mieszam mikserem, i kolejne jajko i mieszam. Nie wbijamy od razu wszystkich jaj na raz. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę na papier do pieczenia. Trzeba zachować odstępy bo ptysie rosną. Polecam robić nieduże ptysie.Piekarnik nagrzewam na temp 190 stopni góra dół , wstawiam blaszkę i piekę 25-30 minut.
Nadzienie:
Serek i pastę pomidorową mieszam w misce. Przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie jak ostygną nacinam, wyciskam krem, układam plastry ogórka, łososia, oliwkę, natkę, kawałek pomidora, posypuję pieprzem.
Prawdziwe, wykwintne danie.
OdpowiedzUsuń