Szybki, prosty obiad do zrobienia w 20 minut. Dosłownie, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki termicznej. Pachnie lasem za sprawą suszonych grzybów. Zrobiłam z nich puder i powstał pyszny aromatyczny sosik.
składniki :
1 polędwica wieprzowa
1 cebula
sól, pieprz
tymianek, zioła prowansalskie
olej
4 łyżki octu winnego
300 ml mleka
125 ml śmietany kremówki
4 trójkąta serka topionego
1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone suszone podgrzybki/
papryczka chili
natka pietruszki
Od polędwicy odcinam błony. Mięso kroję w plastry 1 cm i rozbijam dłonią. Posypuje solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiam na 30 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję plastry polędwicy i obsmażam je z każdej strony po dwie minuty. Wlewam ocet winny, po chwili mleko, śmietanę, dodaje serki topione, i chwile na wolnym ogniu duszę. Doprawiam ziołami prowansalskimi, dodaję puder grzybowy, chili. Podaję z natką pietruszki.
Ten puder grzybowy.......
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie
www.natalia-i-jej-świat.pl
Mmmm.... polędwiczka i grzybki- wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuń