czwartek, 21 lutego 2019

Kotlety z fasoli i batata


Wegetariańskie kotleciki z fasoli, batata, i pieczarek. Są fajną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa i nie tylko. Muszą być dobrze doprawione wtedy zyskują na smaku. Można się nimi zajadać i na ciepło i na zimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako.





























1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
1 batat
30 dkg pieczarek
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
papryczka chili
olej rzepakowy
1 cebula
2 ząbki czosnku


Pieczarki myję, osuszam i ścieram na tarce jarzynowej. Cebule i czosnek kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaje pieczarki i dalej przesmażam. Batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pieczarki, batata przekładam do miski. Fasolę miksuję blenderem i dodaję z jajkiem, natką, bułką tartą do miski. Doprawiam solą , pieprzem, majerankiem, papryką wędzoną i ostrą. Masę mieszam widelcem. Na blaszce układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą, i układam uformowane kotlety. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blachę i piekę 15 minut, potem przewracam kotlety na druga stronę i piekę kolejne 15 minut.

2 komentarze: