środa, 13 lutego 2019

Walentynkowe desery jogurtowe



Wpis ten nauczy was jak zrobić domowy jogurt, żeby był pyszny i się nie narobić. 

Wystarczy że będziecie mieć urządzenie do robienia jogurtu YogurBerry, mleko, i zestaw startowy z kulturami bakterii albo jogurt pitny. Przygotowanie jogurtu zajmie wam trzy minuty. A potem uzbrajacie się w cierpliwość i czekacie aż kultury bakterii zaczną pracować.










W Zestawie YogurBerry zrobicie jogurt i ser domowy. Zadbano o bezpieczeństwo naszego zdrowia, bo już sam pojemnik w którym robi się jogurt jest wolny od BPA/bisfanol używany w produkcji tworzy sztucznych/ a wyprodukowany z tritanu.
Do przygotowania jogurtu potrzebujemy mleko najlepiej 3,2 % pełnotłuste, saszetkę zestawu startowego. Zestaw startowy zawiera opatentowany szczep bakterii lactobacillius z dodatkiem żywych bakterii mlekowych. 

Następne partie jogurtu możemy zrobić na bazie pierwszego. Nie musimy używać za każdym razem zestawu startowego. Wystarczy że odłożymy 2-3 łyżki jogurtu do następnej partii. Do pojemnika wsypujemy zawartość saszetki, wlewamy mleko, mieszamy i zamykamy pojemnik wieczkiem. Do komory przetwarzającej tej największej wlewamy gorącą wodę, wkładamy uchwyt i do niego pojemnik z mlekiem. Zamykamy pokrywą i odstawiam w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zimą ten czas może wymagać wydłużenia z uwagi na temperaturę otoczenia. 
Mój jogurt nastawiłam o 11 rano i zrobił się gęsty następnego dnia rano. Także ten czas się wydłużył. Jogurt jest dobry jak zgęstnieje. Jeżeli jest rzadki to czas fermentacji wydłużamy. 

Latem jogurt zrobi się już po 8 godzinach. Można go przechowywać w lodowce do 7 dni, ale zapewniam was że tyle nie wytrzyma bo jest taki dobry. Na bazie jogurtu naturalnego możecie robić jogurty smakowe, dolewać do niego sok, wrzucić owoce świeże, mrożone. Dzięki temu sami regulujecie jak słodki chcecie jogurt smakowy. 

Kupne jogurty są przesłodzone jak dla mnie. Osobiście wole domowy jogurt bez cukru zrobiony w YogurBerry. Jogurt który wyprodukujemy w tym urządzeniu nie zawiera konserwantów, barwników tylko naturalne probiotyki.  
Kupne jogurty często zawierają mleko w proszku w składzie. Jogurt który sami zrobimy daje nam pewność że jest pozbawiony wszelkich ulepszaczy. Dlaczego jogurtownica jest taka dobra? Bo zrobimy w niej naturalny, zdrowy jogurt i do tego tani. Takie urządzenie zwróci się nam w bardzo krótkim czasie.






























Przepis na desery jogurtowe walentynkowe

700 ml jogurtu domowego
200 g wiśni mrożonych
2 łyżki wina czerwonego słodkiego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki pełne żelatyny
3 ciastka kruche

Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, wino i gotuje na wolnym ogniu aż puszczą sok. Wiśnie odkładam do dekoracji. Do soku z wiśni dodaję łyżeczkę żelatyny którą namaczam wcześniej w małej ilości wody zimnej/2 łyżki/ Żelatynę rozpuszczam w gorącym soku wiśniowym. Pojemnik z płaskim dnem wykładam folią spożywczą i wylewam sok. Jak ostygnie wkładam do lodówki na kilka godzin. Za pomocą foremek wycinam w galaretce serca rożnej wielkości. Na dno szklanki kruszę ciastko. Na ścianki przyklejam serca z galaretki. Skrawki galaretki które mi zostały rozpuściłam w garnku dodałam drugą łyżeczkę żelatyny namoczoną. Do 500 ml jogurtu wlewam galaretkę płynną zimną. Wlewam do szklanek i wstawiam do lodówki aż lekko ściągnie się. Na wierzch wylewam jogurt naturalny, dodaję wiśnie.



3 komentarze:

  1. ślicznie wygląda ten deser

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiej temperatury powinno być mleko do przygotowania jogurtu? z lodówki? pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło pięknie, takie serce na walentynki na pewno zrobi wrażenie na partnerze. Plus za kreatywność, fajnie że się Tobie chce!

    OdpowiedzUsuń