Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.
1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
40 dag filetu z dorsza
30 dag wędzonego dorsza
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 kawałek chili
sól, pieprz
natka pietruszki
1 marchewka
1 por kawałek
1 seler kawałek
olej rzepakowy
80 serka topionego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w krążki, por też w krążki. Warzywa dodaję do cebuli i podsmażam razem chwilę. Dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę wędzona i słodką i przesmażam. Papryki pozbawiam nasion i kroję w kawałki. Dodaję do warzyw, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną, sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz