środa, 19 października 2016

Bułki z twarożkiem


Bułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają.






















1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
cukier szczypta
1 łyżka masła
20 dkg twarogu półtłustego
1 jajko

pozostałe:
mak do posypania
1 żółtko do posmarowania

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste nie luźne. Nakrywam ściereczką, i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce.

2 komentarze: