poniedziałek, 31 października 2016

Zapiekanka kalafiorowo brokułowa


Zapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje.




















1 brokuł
1/2 kalafiora
1/2 pęczka koperku
1 kromka chleba na zakwasie
sól, pieprz
1/2 kulki mozzarelli
5 pomidorków koktajlowych



sos beszamelowy:

1 łyżka masła
1 łyżką maki pszennej
1 szklanka mleka
sól

Sos:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie mieszam na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło. Patelnię zdejmuje z gazu odlewam zimne mleko, mieszam i wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą.

Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki.

Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania, układam w nim kalafior, brokuł, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut, przykrywam folią aluminiową. Po tym czasie dodaję kawałki chleba, plastry mozzarelli i wstawiam na kolejne pięć minut. Przed podaniem posypuję koperkiem.


2 komentarze: