Strony

Strony

poniedziałek, 31 października 2016

Zapiekanka kalafiorowo brokułowa


Zapiekanka bez mięsa, pożywna i zdrowa z samych warzyw i grzanek. W sosie beszamelowym fajnie się komponuje i smakuje.




















1 brokuł
1/2 kalafiora
1/2 pęczka koperku
1 kromka chleba na zakwasie
sól, pieprz
1/2 kulki mozzarelli
5 pomidorków koktajlowych



sos beszamelowy:

1 łyżka masła
1 łyżką maki pszennej
1 szklanka mleka
sól

Sos:
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję łyżką mąki i energicznie mieszam na wolnym ogniu żeby się nie przypaliło. Patelnię zdejmuje z gazu odlewam zimne mleko, mieszam i wstawiam na gaz ponownie i zagotowuję na wolnym ogniu. Doprawiam solą.

Chleb kroję w kostkę i przesmażam na suchej patelni na grzanki.

Brokuł i kalafior dzielę na różyczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody na trzy minuty. Warzywa wyjmuję z wody. Połowę brokuła przekładam do sosu i miksuję blenderem, doprawiam pieprzem, dodaję pokrojony koper połowę. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania, układam w nim kalafior, brokuł, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 30 minut, przykrywam folią aluminiową. Po tym czasie dodaję kawałki chleba, plastry mozzarelli i wstawiam na kolejne pięć minut. Przed podaniem posypuję koperkiem.


sobota, 29 października 2016

Zupa z selerem naciowym


Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku.















4 gałązki selera naciowego
2 marchewki
4 ziemniaki
1/3 selera korzenia
1 papryka czerwona
1/2 papryki zielono czerwonej
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 litr bulionu drobiowego
masło klarowane
natka pietruszki


Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki.

czwartek, 27 października 2016

Polędwiczki w sosie pomidorowym

Obiad prosty i szybki do zrobienia. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki smażenia. Są delikatne, miękkie w sosie się rozpływają. Zamiast pieczarek można dodać inne grzyby.








 





2 polędwice wieprzowe
sól, pieprz kolorowy
500 ml przecieru pomidorowego
20 dkg pieczarek
1 cebula duża
masło klarowane
papryka do smaku
koper, natka pietruszki

Polędwiczki kroję na plastry 1,5 cm, Rozbijam je dłonią, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojone pieczarki i dalej smażę. Na drugiej patelni przesmażam polędwiczki po dwie minuty z każdej strony. Dodaję do nich przecier pomidorowy i chwile duszę, dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuję natką, koperkiem.

wtorek, 25 października 2016

Kalafiorowa z kluseczkami

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.












1/2 kalafiora
2 marchewki
1 kawałek selera
por biała część
750 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
koper, natka pietruszki.
1/2 szklanki śmietany 18 %

kluski:
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki wody
sól

Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki.

niedziela, 23 października 2016

Bajgle



Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać.
















50 dkg mąki pszennej chlebowej
2 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka
300 ml wody letniej
mak, sezam do posypania

Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.


piątek, 21 października 2016

Zapiekane bataty


Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie.




















2 bataty
4 plastry szynk wędzonej
1 pomidor
2 pomidory suszone
ser feta
natka pietruszki
1 cebula czerwona

marynata:
4 łyżki oliwy
sól
1/2 łyżeczki bazylii, oregano
1 ząbek czosnku

Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano. Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba.
Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

środa, 19 października 2016

Bułki z twarożkiem


Bułeczki z serem białym twarogowym pełnoziarniste. Polecam bo są fajne na śniadanie i można w nich przemycić ser dzieciom jeżeli za nim nie przepadają.






















1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
cukier szczypta
1 łyżka masła
20 dkg twarogu półtłustego
1 jajko

pozostałe:
mak do posypania
1 żółtko do posmarowania

Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę, dodaję mąki pszennej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut aż zaczyn będzie pracować. Twaróg miksuję. Do zaczynu dodaję mąki resztę, twaróg, jajko, sól, masło roztopione zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Ciasto powinno być gęste nie luźne. Nakrywam ściereczką, i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, dzielę na osiem części i formuję kulki. Układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem, posypuję makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20 minut góra dół. Po upieczeniu studzę na kratce.

niedziela, 16 października 2016

Tort filiżanka kawy

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.

















biszkopt:
6 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


krem kawowy:
500 g masła
1/2 szklanki cukru
4 jaja wielkość M
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

poncz:
1/2 szklanki naparu kawy mocnej
1/3 szklanki wina białego
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

dekoracja filiżanka:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki miodu sztucznego

obsypanie:
50 g czekolady gorzkiej
ziarenka kawy

Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei.

Krem:
Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję je. Co jakiś czas zdejmuję miskę z garnka ubijam cały czas i ponownie wstawiam. Chodzi o to żeby jajka się nie zaparzyły. Kawę rozpuszczalną przecieram przez sitko. Do utartego masła dodaję po łyżce jaj, i miksuję. Na końcu dodaję kawę i dalej miksuję.

Czekoladowa masa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z garnka dodaję miód, mieszam i wstawiam miskę do garnka z gorącą wodą żeby czekoladą się wymieszała dobrze. Wylewam ją na pergamin cienką warstwą.Odstawiam do zastygnięcia. Czekoladę zrywam, formuję ją jak plastelinę. Rozwałkowuję ją na papierze i przez papier żeby się nie kleiła do wałka.Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około. Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą.


Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można..
Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę.

sobota, 15 października 2016

Babka z batatem

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka  jest wilgotna i bardzo smaczna.













125 g masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukier puder
250 g batata
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
3 jajka
50 ml wody

Batata obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 50 ml wody i gotuję aż batat będzie miękki, studzę.

Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.

czwartek, 13 października 2016

Kalafior zapiekany z batatami i miętą


Obiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem.
















1/2 kalafiora
1 batat
1 papryka żółta
70 g kabanosów
sól, pieprz
przyprawa grecka
1 garść szpinaku baby
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry


sos:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
sól pieprz
1/2 szklanki listków mięty

Batata obieram i kroję w paski jak na frytki.Kalafiora dzielę na różyczki małe. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą grecką, pieprzem. Całość dokładnie mieszam w marynacie. Warzywa przekładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafiora zostawiam jeszcze w misce i dodaję curry. Wykładam też na blaszkę.  Dodaję pokrojone kabanosy na kawałki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić.
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję posiekaną miętę, sól, pieprz i całość mieszam. Warzywa podaję ze szpinakiem i sosem.

wtorek, 11 października 2016

Zupa z pieczarkami

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię.










250 g pieczarek
1 por biała część
1 marchewka
1 papryka żółta
2 ziemniaki duże
0,75 litra bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
1 żółtko
1/2 szklanki śmietany 30 %
chili kawałek
masło klarowane
koper świeży


Por kroję w krążki, przesmażam na maśle. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę kroję w talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili, ziele angielskie i liść laurowy i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę po zagotowaniu wyłączam, wlewam śmietanę i już nie gotuję. Doprawiam do smaku, podaję z koperkiem.

piątek, 7 października 2016

Drożdżówki z kurkami

Drożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować.

















250 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
2 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody letniej
sól


farsz:
20 dkg kurek
2 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
7 pomidorków koktajlowych
1/2 sera camembert
1/5 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz


do posmarowania 1 jajko

Do miski przekładam drożdże, dodaję 1/4 szklanki wody i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję odrobinę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę wody, czubricę, przyprawę grecką, sól i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej. Ciasto nie może być za rzadkie. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i dzielę  na osiem części. Z każdej formuję kulki i układam je na blaszce wysmarowanej, odstawiam do wyrośnięcia.Za pomocą szklanki robię wgłębienie, w cieście,  smaruję  rozbełtanym jajkiem.

Kurki dokładnie myję, osuszam, mieszam z pokrojoną natką, oliwą, solą, pieprzem. Układam grzyby we wgłębieniu ciasta, dodaję cebulę piórka, połówki pomidorków, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 25 minut aż się zarumienią. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję kawałki sera.

środa, 5 października 2016

Gulasz z pieczonego kurczaka


Szybki obiad na wykorzystanie resztek mięsa które nam zostaną z dnia poprzedniego.U mnie były to udka z kurczaka, ale można wykorzystać inne mięso.Fajna propozycja na przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają.












3 udka z kurczaka pieczone
1 papryka czerwona
3 pomidory
1/2 litra przecieru pomidorowego
40 dkg dyni
2 cebule
20 dkg pieczarek
25 dkg boczniaków
sól, pieprz
Papryka wędzona
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
olej
bazylia świeża

Cebule kroję i przesmażam na oleju. Udka upieczone które zostały z poprzedniego obiadu obieram i mięso kroję. Dodaję co cebuli i chwilę przesmażam razem. Wykładam na talerz mięso. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skóry i całość duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję mięso, doprawiam, papryką wędzoną, czubricą, bazylią.