Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.
1/2 kalafiora
2 marchewki
1 kawałek selera
por biała część
750 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
koper, natka pietruszki.
1/2 szklanki śmietany 18 %
kluski:
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki wody
sól
Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące. W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty. Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam kalafiorowej, a bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń