Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone.
2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
2 kg karkówki
1,5 kg kiełbasy wiejskiej
0.5 kg boczku wędzonego
1 marchewka
20 dkg selera
1 por biła część
4 cebule
sól, pieprz
2 liście laurowe
10 ziaren ziele angielskie
1 szklanka grzybów suszonych
20 sztuk śliwek suszonych
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
olej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.
Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody. Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby, startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.
Taki sam robi moja mama. Ja za bigosem nie przepadam, ale muszę powiedzieć,że apetycznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńMniam! Też dodaję śliweczki! Pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały bigos,śliwki dodają cudownego aromatu:)
OdpowiedzUsuńśliwki suszone tylko w czekoladzie i w bigosie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, śliwki nadają bigosowi tego niezwykłego aromatu... :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bigos a śliwki dodają mu szczególnego smaku - proponuję zajrzeć do Pana Tadeusza - tam jest równie wyśmienity przepis na bigos :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, El
aj, wieki już bigosu nie jadłam, ale mi narobiłaś smaka! taki bigos musi być cudowny, ze śliweczką, na winie mmm :-))
OdpowiedzUsuńtaki bigos jest najlepszy! :) w tym roku robię swój pierwszy :)
OdpowiedzUsuńBigosy uwielbiam!! Zjadłabym całą miseczkę!
OdpowiedzUsuń