piątek, 12 grudnia 2014

Burczaki mix w słoiku



Buraczki które uwielbiam w sezonie zimowym. Ich zaletą jest to, że można je robić przez całą zimę i jesień. Moc witamin zamknięta w słoiku. Szybki obiad w 30 minut z buraczkami ze słoika polecam. Zajadam się nimi także na chleb z wędliną. To takie moje przyzwyczajenie z dzieciństwa. Takie proste a jakie dobre.






















5 kg buraków
1 kg kiszonych ogórków
1 kg jabłek
60 dkg cebuli białej
sól, pieprz do smaku
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu winnego


Buraki myję porządnie, przekładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuje do miękkości około godzinę. Po ugotowaniu, czekam aż przestygną i obieram. Następnie ścieram na tarce jarzynowej. Cebule i jabłka obieram i także ścieram na tarce. Ogórki też ścieram. Warzywa przekładam do dużej miski, doprawiam sola, pieprzem, cukrem, octem winnym i mieszam. Napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. Słoiki gotuję 30 minut. Po zagotowaniu wyjmuję z garnka i odstawiam do góry dnem.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie buraczki do zimowego obiadu na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze z ogórkami nie próbowałam. Muszą mieć ciekawy smak. Kradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię buraczki pod każdą postacią:) Taki słoiczek chętnie bym przygarnęła.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja porywam słoiczek:D pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne do obiadu :) porywam słoiczek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. takich buraczków jeszcze nie jadłam, ale kusisz! bardzo lubię sałatki z buraczkami, musze ją zrobić :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Buraczki mogłabym jeść niemal codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam buraczki zimą do obiadu :) zawsze przywożę od mamy hihi, ot taka wygoda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam buraczki. Świetną ćwikłę można zrobić także z buraków kiszonych z zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! Z ogórkiem, więc są kwaskowate (jak lubię). Bardzo dziękuję za podpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń