Tort makowy z nutą orzechową, który łączy to z czym kojarzą nam się święta. Jest pyszny, i bardzo szybko znika ze stołu.Idealny na święta. Torcik pod gwiazdami mocno orzechowy.
ciasto na biszkopt makowy w formie
upieczony biszkopt makowy
orzechy zagotowane w mleku
krem orzechowy gotowy
biszkopt blat przełożony powidłami i nałożony krem
ciasto makowe:
6 jajek
160 g zmielonego maku
135 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g cukru
masa orzechowa:
400 g masła
350 ml mleka
350 g orzechów tartych
300 g cukru pudru
poncz:
200 ml wody
3 łyżki spirytusu
1/2 soku z cytryny
1/2 szklanki powideł śliwkowych
dekoracje czekoladowe
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 łyżek orzechów włoskich
1 łyżka kakao czarne
Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.
Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.
Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.
Poncz:
Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny
Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.
cieszy nie tylko oko, ale i pewnie kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńPiękny ;)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!!! Musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda obłędnie- porywam kawałek do kawki:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńAle pyszne!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z szablonem do gwiazdek :-)
OdpowiedzUsuńprześliczny, świąteczny, piękny!
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej cukierni, bosko wygląda.
OdpowiedzUsuńTort typowo świąteczny :) Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Makowy torcik idealny na święta:)
OdpowiedzUsuńCudowny!.
OdpowiedzUsuńprzepyszny, świąteczny tort!
OdpowiedzUsuńPyszny i piękny :) idealny na święta
OdpowiedzUsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, idealny na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny, będzie ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie przystrojony! :>
OdpowiedzUsuń