Strony

Strony

środa, 17 grudnia 2014

Winny bigos z suszonymi śliwkami


Ma cudowny aromat i przypomina mi smak bigosu który robiła moja babcia. Suszone śliwki nadają mu fajny smak. Obowiązkowo musi być dodane też wino czerwone.




















2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
2 kg karkówki
1,5 kg kiełbasy wiejskiej
0.5 kg boczku wędzonego
1 marchewka
20 dkg selera
1 por biła część
4 cebule
sól, pieprz
2 liście laurowe
10 ziaren ziele angielskie
1 szklanka grzybów suszonych
20 sztuk śliwek suszonych
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
olej
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Grzyby suszone zalewam zimną wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotuje grzyby do miękkości około godzinę. Odlewam wodę i kroję na kawałki małe.
Kapustę kiszoną płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości. Karkówkę dokładnie solę, i obkładam pokrojoną cebulą.Odstawiam na dwie godziny w brytfannie. Wlewam odrobinę oliwy i smażę na wolnym ogniu około godzinę , podlewając wodą od czasu do czasu. Białą kapustę szatkuję i gotuję w osobnym garnku we wodzie. Ugotowaną kapustę kiszoną i świeżą odcedzam z wody. Do dużego garnka wkładam kapusty, pokrojona karkówkę, grzyby,  startą marchewkę na tarce jarzynowej i seler oraz por. Por przesmażyłam osobno na oleju Kiełbasę pokrojoną też dodaję oraz boczek wędzony, ziele angielskie i liście laurowe, koncentrat pomidorowy. Bigos przesmażam na wolnym ogniu im dłużej tym lepiej. Śliwki suszone zalewam winem dzień wcześniej i odstawiam. Dodaję je do bigosu podczas gotowania. Doprawiam solą, pieprzem.

zBLOGowani.pl

9 komentarzy:

  1. Taki sam robi moja mama. Ja za bigosem nie przepadam, ale muszę powiedzieć,że apetycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Też dodaję śliweczki! Pysznie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały bigos,śliwki dodają cudownego aromatu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwki suszone tylko w czekoladzie i w bigosie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię, śliwki nadają bigosowi tego niezwykłego aromatu... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię bigos a śliwki dodają mu szczególnego smaku - proponuję zajrzeć do Pana Tadeusza - tam jest równie wyśmienity przepis na bigos :-)
    pozdrawiam, El

    OdpowiedzUsuń
  7. aj, wieki już bigosu nie jadłam, ale mi narobiłaś smaka! taki bigos musi być cudowny, ze śliweczką, na winie mmm :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. taki bigos jest najlepszy! :) w tym roku robię swój pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bigosy uwielbiam!! Zjadłabym całą miseczkę!

    OdpowiedzUsuń