Buraczki które uwielbiam w sezonie zimowym. Ich zaletą jest to, że można je robić przez całą zimę i jesień. Moc witamin zamknięta w słoiku. Szybki obiad w 30 minut z buraczkami ze słoika polecam. Zajadam się nimi także na chleb z wędliną. To takie moje przyzwyczajenie z dzieciństwa. Takie proste a jakie dobre.
5 kg buraków
1 kg kiszonych ogórków
1 kg jabłek
60 dkg cebuli białej
sól, pieprz do smaku
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu winnego
Buraki myję porządnie, przekładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuje do miękkości około godzinę. Po ugotowaniu, czekam aż przestygną i obieram. Następnie ścieram na tarce jarzynowej. Cebule i jabłka obieram i także ścieram na tarce. Ogórki też ścieram. Warzywa przekładam do dużej miski, doprawiam sola, pieprzem, cukrem, octem winnym i mieszam. Napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. Słoiki gotuję 30 minut. Po zagotowaniu wyjmuję z garnka i odstawiam do góry dnem.
Pyszne,na zimę idealne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buraczki do zimowego obiadu na ciepło ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze z ogórkami nie próbowałam. Muszą mieć ciekawy smak. Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńLubię buraczki pod każdą postacią:) Taki słoiczek chętnie bym przygarnęła.
OdpowiedzUsuńTo ja porywam słoiczek:D pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne do obiadu :) porywam słoiczek :))
OdpowiedzUsuńtakich buraczków jeszcze nie jadłam, ale kusisz! bardzo lubię sałatki z buraczkami, musze ją zrobić :-))
OdpowiedzUsuńBuraczki mogłabym jeść niemal codziennie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki zimą do obiadu :) zawsze przywożę od mamy hihi, ot taka wygoda ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki. Świetną ćwikłę można zrobić także z buraków kiszonych z zakwasu.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Z ogórkiem, więc są kwaskowate (jak lubię). Bardzo dziękuję za podpowiedź :-)
OdpowiedzUsuń