Strony

Strony

środa, 30 lipca 2014

Sok z jabłek


 Bez cukru a bardzo słodki sok z jabłek. Idealny na zimę i nie tylko. Polecam bo bez konserwantów















5 kg jabłek u mnie papierówki

Jabłka myję, osuwam ogonki, kroje na pół. Przekładam do sokownika na parę i gotuje 1,5 godziny. Nie dodałam cukru bo sok był słodki sam w sobie. Gorący sok przelałam do wyparzonych słoików i zakręciłam. Odwróciłam słoiki do góry dnem. Nie gotowałam już ich.

wtorek, 29 lipca 2014

Surówka z białej kapusty

Bardzo lubię wszelkie surówki. Kapucha to moja faworytka którą jadam bardzo często, surową, kiszoną i gotowaną. Szybka, prosta do zrobienia surówka do obiadu.


















1/2 główki białej kapusty u mnie młoda
1 marchewka
1 papryka zielona
1 mała puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze
sól, pieprz, cukier
1/3 pęczka koperku
1 łyżka majonezu

Kapustę kroję w miarę drobno. Posypuje cukrem około 1/2 łyżeczki, sole i odstawiam na godzinę. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce. Paprykę kroję w kostkę i dodaję do kapusty razem z marchewką. Koperek kroję drobno, też dodaję, doprawiam pieprzem, dodaję majonez, fasolkę i całość mieszam.

niedziela, 27 lipca 2014

Beza z frużeliną porzeczkową

Porzeczki kwaskowe i frużelina mało słodka przełamuje smak słodkiej bezy. Polecam zrobić więcej frużeliny bo szybo znika.

















beza:
3 białka
175 g cukier kryształ
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukier puder
1 fix do śmietany

15 dkg porzeczek do dekoracji

frużelina z porzeczki

25 dkg porzeczek
1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
1 łyżka cukru
100 ml wody
3 łyżki wody do rozpuszczenia mąki

melisa

Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach , dodaję cukier etapami i dalej ubijam aż zrobi się beza lśniąca,. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i dalej ubijam.
Z białego bristolu wycięłam obręcz o średnicy 21 cm. Ułożyłam ją na papierze do pieczenia. Białko przełożyłam do szprycy i wyciskałam na papier w obręczy do okoła i w środku. Beze piekłam pierwsze 10 minut temp 120 stopni, potem 90 stopni około 3 godzin termoobieg. Moja rodzina nie lubi klejącej bezy więc mocno ją wysuszyłam. Polecam piec kilka blatów ja tak zrobiłam.

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam z cukrem pudrem, na sztywno, pod koniec dodaję fix.

Porzeczki myję, obieram, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam 100 ml wody i gotuję aż porzeczki zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do porzeczek.Chwilę gotuję aż zgęstnieje frużelina
Na blat bezowy wyciskam szprycą śmietanę, polewam zimną frużeliną, układam porzeczki.

piątek, 25 lipca 2014

Tarta włoska z bobem

Tarta prosta i szybka do zrobienia. Wersja bez mięsa. Wykorzystałam mieszankę włoską która idealnie pasuje do tarty. Czas jej robienia skraca się, dzięki takiej mieszance. Kolejny przepis w ramach testowania z firmą Iglotex.











450 g mieszanki warzywa na patelnię po włosku Iglotex
15 dkg bobu
bazylia świeża
przyprawa włoska
3 jajka
200 ml jogurtu greckiego
100 g sera tartego żółtego
sól, pieprz
olej rzepakowy

przepis na tartę:
250 g mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
sól
1 łyżka lodowatej wody


Mąkę przesiewam, masło zimne kroję nożem i przekładam z mąką do pojemnika od malaksera. Dodaję żółtka, sól i wszystko miksuję. Na końcu dodaję wodę zimną i dalej miksuję. Wyrabiam dalej ręką bardzo krótko, wstawiam na godziną do lodówki. Wyjmuję i  wałkuję nie dotykając ciasta. Stolnice podsypuję mąką żeby nie przywierało. Delikatnie przekładam ciasto do formy od tarty, dociskam w zagłębienia. Nadmiar odcinam.Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Podpiekłam temp 200 stopni około 13 minut. Ciasto ma się dopiec ale nie przyrumienić mocno.


 Bób gotuję aldente w osolonej wodzie, przelewam zimną wodą i obieram. Warzywa przesmażam na patelni, dodaję przyprawę po włosku, sól, pieprz, i na końcu bób. Jak warzywa ostygną wykładam je na tartę.
Do miski wbijam, jajka, dodaję jogurt,ser i mieszam. Wylewam na warzywa. Tartę wkładam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Dekoruję bazylią.

czwartek, 24 lipca 2014

Zupa jagodowa

Moje smaki z dzieciństwa i ulubiona zupa owocowa. Wyprzedza wiśniową którą też lubię, ale jagodową bardziej. Wolę wersje bez śmietany ale cześć rodziny jada ze śmietaną. Latem w upały schłodzoną jadam z kubka z makaronem na obiad i po obiedzie.















30 dkg jagód
1łyżka mąki ziemniaczanej
2 litry wody
cukier , sól do smaku
25 dkg makaronu gniazda
1/2 szklanki śmietany kremówki

Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimą wodą. Do garnka wlewam wodę, dodaje jagody i od wrzenia gotuję 3 minuty.. Do kubka wsypuje mączkę ziemniaczaną dolewam kilka łyżek zimnej wody, rozpuszczam, wlewam do gotującej się zupy. Doprawiam solą, cukrem. Do kubeczka wlewam śmietanę, dodaję po łyżce zupy stopniowo żeby śmietana się nie zważyła. Dopiero potem dodaję do zupy. Podaję schłodzoną z makaronem,.

wtorek, 22 lipca 2014

Pomidory z bakłażanem zapiekane


Mocno pomidorowa zapiekanka wegańska. Jest bardzo dobra. Miłośnicy bakłażanów będą zajadać ze smakiem. Sezon pomidorów w pełni więc szkoda nie wykorzystać.


















200 g makaronu penne
2 bakłażany
8 pomidorów dużych
3 ząbki czosnku
2 cebule duże
sól ziołowa
pieprz
1 łyżeczkę cubrzycy czerwonej
przyprawa pikantna
10 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
bazylia świeża
20 oliwek czarnych
olej rzepakowy

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Bakłażany myję, i kroję w plastry 0,5 cm. Każdy plaster obficie sole i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam pod wodą i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Smaruję każdy mocno olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na grillu elektrycznym. Bakłażan mocno pije tłuszcz dlatego trzeba go obficie smarować olejem.Grilluję aż plastry będą miękkie. Pomidory sparzam gorącą wodą. Kroję w kostkę. Cebulkę obieram i też kroję w kostkę, Przesmażam na patelni cebule, razem z czosnkiem sprasowanym, dodaję potem pomidory i smażę około 30 minut aż zrobi się fajny sos. Doprawiam sola, pieprzem, cubrzycą, przyprawą do dań pikantnych. W naczyniu układam połowę makaronu, polewam sosem 1/3, na to połowa plastrów bakłażana, reszta makaronu, sos 1/3 plastry bakłażana i reszta sosu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 200 stopni. Wyjmuję dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, oliwki czarne, suszone pomidory i wstawiam jeszcze na 10 minut. Przed podaniem dodaję bazylię świeżą

niedziela, 20 lipca 2014

Tort jagodowy z koszyczkiem


 Torcik powstał na imieniny mamy. Lekki, puszysty, pachnie latem i owocami. Przypomina trochę zaczarowany letni ogród.

























biszkopt:
7 jaj średnich
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej

masa jagodowa:

400 g jagód świeżych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny pełne
1/3 szklanki wody
500 g mascarpone
400 ml kremówki 36 % śmietany

poncz:
1 herbata czarna
4 łyżki spirytusu

1/2 szklanki konfitury jagodowej
1 opakowanie płatków migdałowych

masa jasna :
400 ml śmietany kremówki 36 %
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany

owoce do dekoracji:
maliny, borówki, truskawki

koszyczek czekoladowy:
1 tabliczka czekolady gorzkiej




 Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj . Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.


Masa jagodowa:

Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Uważać bo pryska. Przekładam do garnka, dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stęgnięcia.

Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem i dodaję 2/3 masy jagodowej, dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder.

Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix.

Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus

Koszyczek czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem.

Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego. Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat  smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.


piątek, 18 lipca 2014

Sałatka z kwiatami róży i sosem mango


Bardzo lubię mango, postanowiłam  tym razem je wykorzystać w sosie i sałatce. Moje smaki, zostało po niej już tylko wspomnienie. Na ogródku zakwitły róże które postanowiłam zjeść. A co bardzo lubię kwiatki :-)






















1/2 główki sałaty masłowej
1/2 mango
8 gron winogrono ciemne
1 gruszka
100 g łososia wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
kwiaty bratka
płatki róży


sos:
1/2 mango
1/2 pomarańcza
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
mięta świeża

Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Mango kroję w cząstki układam na sałacie. Dodaję winogrono ciemne. Gruszkę obieram i kroję na cząstki. Grilluje na patelni grillowej z dodatkiem oleju rzepakowego. Zimne kawałki gruszki układam na sałacie. Dodaję kawałki łososia wędzonego. Sałatkę posypuję płatkami róży i kwiatami bratka.

Sos:
Do rondelka wlewam olej rzepakowy, wkładam pokrojone mango kawałki i przesmażam chwilę. Dodaję sok z pomarańcza i dalej dusze na wolnym ogniu. Doprawiam sola, pieprzem, dodaję miętę listki świeże. Jak zostaną kawałki mango widelcem je rozduszam. Polewam sosem sałatkę.
Pozdrawiam



środa, 16 lipca 2014

Kurczak po meksykańsku ostry

Kolejny przepis w ramach testowania mieszanek warzyw firmy Iglotex. Tym razem w ruch poszła mieszanka po meksykańsku. Bardzo fajna kompozycja różnych warzyw. Zdecydowałam się na danie jednogarnkowe i wyszły fajne ostre smaki. Propozycja dla zabieganych i zapracowanych gospodyń domowych. Wrzucamy na patelnię i  obiad gotuje się sam.
























900 g mieszanki  warzywa po meksykańsku Iglotex
3 pomidory duże
750 ml przecieru pomidorowego domowego
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki ocet balsamiczny
sól
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawa do kurczaka
ognista mieszanka przypraw
pieprz chili cayenne
papryka słodka
1 szklanka ryżu brązowego

Ryż gotuję do miękkości. Pomidory obieram ze skórki wcześniej sparzam. Kroję w kostkę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, sól, pieprz cayenne, ocet balsamiczny, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, olej. Kurczaka w marynacie odstawiam na godzinę im dłużej tym lepiej. Na patelni przesmażam kurczaka, dodaję pomidory pokrojone, mieszankę warzyw, dodaję przecier pomidorowy wlewam etapami w zależności jak będzie się wysmażał. Dolewam wodę jak trzeba. Warzywa duszę około 45 minut. Na końcu doprawiam przyprawą ognistą. Podaję z ryżem.


wtorek, 15 lipca 2014

Botwinkowa z kalarepą


Letni chłodnik na upalne dni. Smaki mojego dzieciństwa. Botwinkę bardzo lubię i żałuje że jej sezon jest tak krótki.















1 kalarepa
1 marchewka
1 pęczek botwinki
1 litr bulionu drobiowego
1 litr wody
sól, cukier
śmietana słodka 30m%

Kalarepę, marchewkę, buraczki obieram, myję i kroję w kostkę. Do garnka wlewam bulion, wodę dodaję pokrojone warzywa i gotuję do miękkości około 30 minut. Doprawiam solą, pieprzem. Do schłodzonej zupy dodaję śmietanę.

niedziela, 13 lipca 2014

Biszkoptowiec z truskawkami

Pożegnania truskawek,  a może nie ha ha. To moje ulubione owoce i będą królowały u mnie do ostatniej truskawki na straganie. Ja je kocham i uwielbiam. Kto chętny częstować się :-)

















biszkopt
7 jaj
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru

masa śmietanowa:
1 litr śmietany kremówki 30 %
1 i 1/2 galaretki truskawkowej
1 łyżka cukru pudru czubata
3/4 szklanki wody

1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam, dodaję po jednym żółtku stopniowo cały czas ubijając. Jak masa będzie mocno puszysta i ubita dodaję do niej przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Mieszam dokładnie już łyżką. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam zawsze ciasto patyczkiem czy jest dopieczone

Masa śmietanowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijam mikserem na wysokich obrotach, dodaję cukier puder i dalej ubijam. Jak śmietana będzie już ubita wlewam do niej schłodzoną i lekko tężejąca galaretkę którą rozrabiam w 3/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę wstawiam jeszcze na 10 minut do lodówki jeżeli jest za rzadka.

Biszkopt zimny kroje wzdłuż, wylewam na spodni blat masę śmietanową. Wstawiam na godzinę do lodówki aż się stęgnie. Układam drugi blat biszkoptu, na nim pokrojone truskawki.
Galaretki rozpuszczam w 5 szklankach gorącej wody. Jak zacznie tężeć lekko wylewam ją na truskawki. Wstawiam do lodówki ciasto. Biszkopt piekłam na blaszce o  wymiary]ach 27x33 cm.

piątek, 11 lipca 2014

Pierogi maślane jagodowo serowe



Maślane pierogi robiłam pierwszy raz, i muszę przyznać że wyszły pyszne. Zrobiłam dwie wersje z serem jagodowym i samymi jagodami. Latem takie obiad mogę jeść często. Uwielbiam pierogi z owocami za to nie przepadam za pierogami wytrawnymi.





















300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml wody ciepłej
szczypta soli


30 dkg jagód
15 dkg sera białego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu greckiego



Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone zimne masło, sól i wodę ciepłą. Całość wyrabiam ręką aż ciasto dobrze się połączy. Odstawiam na godzinę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowuje ciasto cienko. Wykrawam kwadraty, które układam na foremce do jagód, nakładam na każdego pieroga łyżeczkę jagód.
Ser biały rozrabiam widelcem, dodaję jogurt, trzy łyżki jagód, cukier i wyrabiam na gładką masę. Nadzienie serowe układam na cieście i sklejam pierogi.
Gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty.
Pierogi polewam jogurtem i zmiksowanymi jagodami. Dekoruje melisą

czwartek, 10 lipca 2014

Letni obiad z bobem


Uwielbiam taki obiad kiedy jest gorąco lato w pełni jestem miłośniczka fasoli i bobu. Do tego młode ziemniaki, jajo i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. jedynie koperek musi być obowiązkowo bo jadam go nawet na kanapki.










500 g bobu
500 g ziemniaków
1 jajko
30 dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz
3 łyżki śmietany ukwaszonej 18 %
1/2 pęczka koperku
masło klarowane

2 łyżki masła
bułka tarta


Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam dodaję pokrojony koperek, śmietanę ukwaszoną i mieszam . Bób gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem trzech gałązek koperku. Fasolkę obieram i gotuję aldente. Odcedzam i polewam bułką tartą. Jajo smażę na maśle klarowanym. Obiad posypuję koperkiem.

środa, 9 lipca 2014

Zupa wiśniowa


Zupę wiśniową jadam w upalne dni. Schłodzona jest idealna. Smaki mojego dzieciństwa, lato kojarzy mi się z zupami owocowymi które uwielbiam.















1/2 kg wiśni
1 i 1/2 litra wody
1 kisiel wiśniowy
cukier do smaku
soli szczypta
200 g makaronu kokardki
śmietana ukwaszona 18 %

Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody. Wiśnie wsypuję do garnka, wcześniej je myję. Dolewam resztę wody i zagotowuję. Wiśnie gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania wlewam rozrobiony kisiel. Chwilę jeszcze gotuję. Doprawiam solą i cukrem. Zupę podaje schłodzoną z ugotowanym makaronem i śmietaną gęsta.

wtorek, 8 lipca 2014

Sok porzeczkowo agrestowy

Domowy sok na zimę i nie tylko. Idealny na upały. Ma fajny kwaskowy smak. Cukru zalecam dodać ilość w zależności od tego jak kto lubi słodki. Ma dużo witamin polecam bez konserwantów. Porzeczki nie pryskane ekologiczne więc żal było ich nie wykorzystać.
 























4 kg porzeczki czerwonej
1 kg agrestu
1 kg cukru

Porzeczki myję i obieram. Przekładam do sokownika, dodaję agrest umyty, dodaję cukier. Gotuję około półtorej godziny. Słoiki wyparzam w piekarniku i zlewam do nich sok w trakcie gotowania. Słoiki zakręcam od razu i odwracam do góry dnem. Nie pasteryzuje już.