poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zapiekanka z tuńczykiem i ryżem

Jedna z moich ulubionych zapiekanek, która znika bardzo szybko. Kiedyś jadłam ją u koleżanki i tak mi zasmakowała, że teraz często ją robię po swojemu.




















3 woreczki ryżu białego
2 puszki z tuńczykiem w oleju
2 marchewki
20  dkg groszku mrożonego
20 dkg fasolki szparagowej mrożonej
1 por biała część
2 łyżki majonezu czubate
sól
pieprz czarny ziarnisty Kamis
ognista przyprawa Kamis młynek
natka pietruszki
olej rzepakowy
15 dkg sera żółtego tartego

Ryż gotuję 15 minut. Przekładam do miski i studzę. Marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Gotuję aldente w osolonej wodzie około 10 minut. Por kroję w krążki cienkie i przesmażam na patelni, dodaję pod koniec groszek i fasolkę i dalej przesmażam 2 minuty. Doprawiam solą, pieprzem. Do zimnego ryżu dodaję tuńczyka odsączonego z oleju, majonez, przyprawę ognistą i mieszam dokładnie. Do naczynia do zapiekania przekładam ryż, na to połowa marchewki, fasolki, groszku, pora. Kolejna warstwa ryżu, warzywa. Wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 180 stopni. Pod koniec wysypuje ser starty i zapiekam jeszcze chwilę. Dekoruję pietruszką natką przed podaniem.

8 komentarzy: