Dostałam słoiczek zapiekanych warzyw, i postanowiłam użyć je do kurczaka. Wyszło bardzo fajne połączanie. Może kiedyś sama pokuszę się żeby takie zrobić.
3 udka z kurczaka
3 nóżki z kurczaka
100 ml wino czerwone półwytrawne
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka koperku
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu balsamico
1 słoiczek pieczonych warzyw
pomidorki koktajlowe
1/2 papryczki chili
Kurczaka myję,osuszam i przekładam do garnka. Cebulkę obieram i kroję w kostkę, dodaję do kurczaka, razem z pokrojonym koperkiem. wsypuje sól, dodaję wino, sos sojowy, sos balsamico, sprasowany czosnek. Mięso odkładam na noc w marynacie. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, smaruję bruschettą i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe i pokrojone chili i odkrywam wieko naczynia.
Pysznie wygląda ten kurczak, super sposób na podanie! :)
OdpowiedzUsuńoooo:) super! podany wspaniale!
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o domowy jogurt to uzywam mleka kupnego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informacje :-) pozdrawiam
UsuńSmakowitości .
OdpowiedzUsuńdobry kurak nie jest zły :)
OdpowiedzUsuńjak zawsze pięknie i apetycznie podane
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie- aż mam ochotę sięgnąć i złapać kawałek dla siebie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Pysznie:)można by tak porwać troszkę? :)
OdpowiedzUsuńSmakowitosci:)
OdpowiedzUsuńAleż mi dziewczyno narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuń