Buraki bardzo lubię, to jedno z moich ulubionych warzyw. Przy okazji pieczenia chleba piekę buraki. Bardziej mi smakują niż gotowane. Z nich też robię ćwikle.
2 kg buraków
1 łyżka chrzanu
cukier do smaku
marynata:
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone
Buraki szoruję i myję dokładnie, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę. Każdego buraka smaruję marynatą i zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce. Buraki mają fajny smak ją posmarowane marynatą. Piekę w temp 180 stopni około godzinę. Lepsze są buraki mniejsze bo szybciej się dopieką. Duże muszą dłużej się piec. Po wyjęciu z piekarnika obieram je, i jak ostygną ścieram na tarce. Doprawiam chrzanem, dodaję cukier.
Uwielbiam! Nie ma nic lepszego jak ćwikła, a z takich pieczonych buraków jest jeszcze bardziej intensywna :)
OdpowiedzUsuńburaki bardzo lubimy, ale ćwikły z pieczonych jeszcze nie jadłam:)musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię buraki! Masz rację, pieczone smakują o wiele lepiej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki, tylko jak mi je ktoś zrobi, bo ręce są potem czerwone :)
OdpowiedzUsuńPolecam rękawiczki ja tak je obieram i ścieram :-)
UsuńUwielbiam buraki w każdej postaci, ostatnim hitem jest krem z pieczonych. Ćwikła przepyszna, będzie jeszcze lepsza, kiedy wykorzystam Twój sposób z marynatą. Dzięki.
OdpowiedzUsuńKremu nie robiłam ale zrobię jak zachwalasz. A buraki bardzo lubię więc będzie mi smakował :-) pozdrawiam
Usuńbardzo lubię takie buraczki:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ,są pyszne.
OdpowiedzUsuńNo właśnie,przecież można uatrakcyjnić i upiec buraki zamiast gotować-super!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię buraki, ale takiej wersji nie znałam. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię buraczki :)
OdpowiedzUsuńSmakowite te buraczki.
OdpowiedzUsuńWypróbuję, bo ja właśnie tylko z gotowanych zawsze robię:)
OdpowiedzUsuńhmm z pieczonych jeszcze nie robiłam.lubię buraki ale tak długo się gotują czy pieką;/
OdpowiedzUsuńNiestety długo się pieką ale ja to robię przy okazji pieczenia chleba oszczędność prądu.
Usuń