Strony

Strony

czwartek, 22 maja 2014

Kurczak zapiekany z bruschettą

Dostałam słoiczek zapiekanych warzyw, i postanowiłam użyć je do kurczaka. Wyszło bardzo fajne połączanie.  Może kiedyś sama pokuszę się żeby takie zrobić.













3 udka z kurczaka
3 nóżki z kurczaka
100 ml wino czerwone półwytrawne
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka koperku
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu balsamico
1 słoiczek pieczonych warzyw
pomidorki koktajlowe
1/2 papryczki chili


Kurczaka myję,osuszam i przekładam do garnka. Cebulkę obieram i kroję w kostkę, dodaję do kurczaka, razem z pokrojonym koperkiem. wsypuje sól, dodaję wino, sos sojowy, sos balsamico, sprasowany czosnek. Mięso odkładam na noc w marynacie. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, smaruję bruschettą i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe i pokrojone chili i odkrywam wieko naczynia.


11 komentarzy: