Strony

Strony

wtorek, 6 maja 2014

Ćwikła z pieczonych buraków


Buraki bardzo lubię, to jedno z moich ulubionych warzyw. Przy okazji pieczenia chleba piekę buraki. Bardziej mi smakują niż gotowane. Z nich też robię ćwikle.









2 kg buraków
1 łyżka chrzanu
cukier do smaku

marynata:
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone

Buraki szoruję i myję dokładnie, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę. Każdego buraka smaruję marynatą i zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce. Buraki mają fajny smak ją posmarowane marynatą. Piekę w temp 180 stopni około godzinę. Lepsze są buraki mniejsze bo szybciej się dopieką. Duże muszą dłużej się piec. Po wyjęciu z piekarnika obieram je, i jak ostygną ścieram na tarce. Doprawiam chrzanem, dodaję cukier.

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Nie ma nic lepszego jak ćwikła, a z takich pieczonych buraków jest jeszcze bardziej intensywna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. buraki bardzo lubimy, ale ćwikły z pieczonych jeszcze nie jadłam:)musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bardzo lubię buraki! Masz rację, pieczone smakują o wiele lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki, tylko jak mi je ktoś zrobi, bo ręce są potem czerwone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam rękawiczki ja tak je obieram i ścieram :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam buraki w każdej postaci, ostatnim hitem jest krem z pieczonych. Ćwikła przepyszna, będzie jeszcze lepsza, kiedy wykorzystam Twój sposób z marynatą. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremu nie robiłam ale zrobię jak zachwalasz. A buraki bardzo lubię więc będzie mi smakował :-) pozdrawiam

      Usuń
  6. bardzo lubię takie buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam ,są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. No właśnie,przecież można uatrakcyjnić i upiec buraki zamiast gotować-super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też bardzo lubię buraki, ale takiej wersji nie znałam. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypróbuję, bo ja właśnie tylko z gotowanych zawsze robię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. hmm z pieczonych jeszcze nie robiłam.lubię buraki ale tak długo się gotują czy pieką;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety długo się pieką ale ja to robię przy okazji pieczenia chleba oszczędność prądu.

      Usuń