Strony

Strony

środa, 30 kwietnia 2014

Zupa pomidorowa z kluseczkami

Miałam przyjemność testować urządzenie tupperware do wyrabiania kluseczek. Nie spodziewałam się że to takie fajne urządzenie proste w obsłudze. Ktoś powie przecież zrobić kluski to prosta sprawa. Nie dla każdego, bo moja sąsiadka ma problem ze sklejającymi się kluskami, w efekcie wychodzą jej wielkie kluchy. To urządzenie sprawia że kluseczki są fajne, zgrabne.



































500 ml rosół drobiowy
400 ml przecier pomidorowy domowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól do smaku
cukier szczypta
natka pietruszki
olej rzepakowy


kluski:
2 jajka
19 dkg mąki pszenna wrocławska
10 łyżek wody
szczypta soli

Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i przesmażam na patelni na oleju. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Całość miksuję blenderem i dodaję do rosołku z kluseczkami. Zupę podaję z natką pietruszki

Do miseczki wsypuję mąkę, wbijam jaja, dodaję sól, cukier, wodę i całość mieszam dokładnie. W garnku zagotowuję rosół. Za pomocą urządzenia do przygotowania klusek tupperware wyciskam kluseczki, które mieszam w garnku żeby się nie skleiły. Chwilę jeszcze podgotowuję je.

wtorek, 29 kwietnia 2014

Ryż trzy kolory z gulaszem drobiowym

Obiad powstał na szybko. To co miałam to dodałam. Dużą wagę przywiązuję do marynowania mięsa. Tego niestety nie da się szybko zrobić. Zostawiam zawsze na noc w  lodówce mięso. Ma o wiele lepszy smak niż takie niezamarynowane.




1 woreczek ryżu białego
1 woreczek ryżu brązowego
1 woreczek ryżu dzikiego
2 piersi z kurczaka
2 cebule
1/2 papryki żółtej
1 i 1/2 szklanki  sos pomidorowo paprykowy
sól, pieprz
5 gałązek koperku
2 ząbki czosnku
5 łyżek wina czerwonego wytrawnego
3 łyżki oleju
20 dkg pieczarek

Mięso kroję w kostkę, dodaję wino, pokrojoną cebulkę, czosnek wyciśnięty, sól, pieprz, koperek pokrojony, olej. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Pieczarki myję, kroję i lekko podsmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam mięso, dodaję paprykę pokrojoną, sos pomidorowy i na końcu pieczarki. Chwilę duszę na wolnym ogniu. Doprawiam sola, pieprzem. Sos pomidorowy już jest doprawiony więc nie dodaję za dużo przypraw. Ryż gotuję do miękkości i podaję z gulaszem. Posypuję koperkiem.



poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szpinak z pokrzywami


Wiosną w mojej kuchni obowiązkowo pojawia się pokrzywa. Doceniłam ją dzięki mojej mamie. Herbatka z pokrzyw oczyszcza organizm z toksyn. Zamiast kupować pokrzywę polecam zebrać młode listki o tej porze roku z dala od spalin i zaparzyć sobie herbatkę. Pokrzywę dodaję także do szpinaku. Moja wersja szpinaku bez śmietany ale jak ktoś lubi można dodać. O właściwościach nie będę się rozpisywać bo wiadomo że pokrzywy to samo zdrowie. Do szpinaku dodałam bardzo fajną sól czosnkową która mnie zachwyciła w młynku Kamis


















1/2 kg szpinaku świeżego
30 dkg pokrzywy młode listki
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków owsianych
pieprz kolorowy ziarna młynek Kamis
sól czosnkowa młynek Kamis
 olej

Szpinak myję dokładnie, następnie sparzyłam gorącą wodą. Przecedziłam na durszlaku i pokroiłam na małe kawałki liście. Pokrzywy młode zbiera się czubki tylko umyłam dokładnie. Sparzyłam gorącą wodą żeby nie parzyły nas. Odcedziłam na durszalku i pokroiłam. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażam szpinak razem z pokrzywami. Pod koniec dodaję sprasowany czosnek, sól czosnkową,. pieprz, płatki owsiane i jeszcze chwilę przesmażam. Można dodać śmietanę słodką ale ja wole wersję bez.


niedziela, 27 kwietnia 2014

Szaszłyki z truskawkami i salsą z melona

Szaszłyki które lubię najbardziej bo są lekkie, i zdrowe. Tofu przeze mnie kiedyś nie lubiane teraz uwielbiane. Do tego salsa z melona więcej nie potrzebuję do szczęścia. Należę do kwiatożerców to obowiązkowo bratki w roli głównej w odsłonie wiosennej. Propozycja dla wegan i nie tylko.

























9 krewetek królewskich mrożonych
1/2 opakowania tofu naturalne
4 truskawki duże
1 plaster melona
1 cukinia mała
1/2 opakowania rukoli
1 cebula czerwona
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy pepperoni
1 łyżeczka oliwy z oliwy
orientalna mieszanka przypraw młynek
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszone
1 łyżeczka soku z cytryny
mięta świeża
1 łyżka oliwy do smażenia



Krewetki odmrażam, przekładam do miseczki dodaję oliwę pepperoni, oliwę z oliwek, bazylię, oregano, sól, pieprz. Odstawiam na godzinę do lodówki w marynacie. Tofu kroję w kostkę, cukinię kroję na plastry 0,5 cm, truskawki też na plastry. Na patyczki do szaszłyków nakłuwam plaster cukinii, kawałek tofu, plaster truskawki, krewetkę i tak do końca patyczka. Owoce i warzywa oczywiście myję wcześniej. Szaszłyki posypuję przyprawą orientalną, posypuje solą. Grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Szaszłyki odwracam z każdej strony.

Jedną dużą truskawkę, i pozostałe końcówki kroję na drobną kostkę, to samo robię z melonem. Przekładam do miseczki, dodaję sok z cytryny, pokrojoną świeżą miętę, odrobię soli. Mieszam i przekładam do miseczki.

Szaszłyki podaję na rukoli,  z salsą z mango. Talerz dekoruję kwiatem cebuli i cukinii.



Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.pl "Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl"

piątek, 25 kwietnia 2014

Zapiekanka z mintajem i makaronem


Mintaj przeze mnie lubiany , przez resztę rodziny krytykowany. Niestety zawiera dużo wody to fakt, ale to jedna z nie liczynch ryb których nie boje się jeść. Chociaż też mam zastrzeżenie do niej po tym jak znalazłam ości ostatnio. Panicznie boje się ości, laryngologia nie jest mi obca i wyciąganie ości z gardła. 
Ryby są dobre ale niestety dla mnie zdradliwe. Zapiekanka z serii, koniec tygodnia i przegląd lodówki. Makaron z poprzedniego dnia idealnie się wpasował.

















3 płaty mintaja mrożonego
1/2 brokuła
1 cukinia mała
200 g mieszanki warzywa na patelnie orientalna
10 dkg sera lazur błekitnego
sól, pieprz
1/2 cytryny
1/2 papryczki chilii
przyprawa z mieszanki warzyw
olej rzepakowy
200 g makaron ugotowany

Mintaja odmrażam, mocno odciskam z wody  za pomocą ręczników kuchennych. kroję na kawałki. Solę, pieprzę, dodaję sok z cytryny, odstawiam na godzinę.
Brokuł dzielę na różyczki, myję i gotuje aldente w osolonej wodzie. Odcedzam. Na patelni przesmażam mieszankę warzyw, dodaję pokroją cukinię w plastry i dalej przesmażam. Doprawiam mieszanką przypraw dołączoną do warzyw. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron, dodaję, warzywa zz cukinią, brokuł, kawałki mintaja. Mieszam wszystko. Wkładam do piekarnik ana 30 minut temp 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodaje ser lazur pokrojony i papryczkę chili. Podaję z koperkiem świeżym.

czwartek, 24 kwietnia 2014

Żurek w chlebie mieszanym



















przepis na chleb:
1 szklanka zaczynu chlebowego
2 dkg drożdży
10 dkg otrębów pszennych Kupiec
20 dkg mąki chlebowej typ 650
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka zimna wody

Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję otręby, zaczyn drożdżowy i chlebowy, sól i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie wyrabiam ciasto około 3 razy. Formuję bochenek chleba okrągły, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed pieczeniem. Bochenek wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Koszyczek wykładam serwetką, którą posypuję mąką.Wstawiam na 250 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 200 stopni na 30 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ.

przepis na żurek:
1 szklanka zakwasu domowy na żurek
1 litr wywaru z rosołu drobiowego
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziele angielskie
30 dkg boczku wędzonego
4 sztuki kiełbasa biała
250 ml śmietany 30 % słodkiej
4 jajka
sól do smaku
1 łyżeczka majeranku

Do garnka wlewam rosół, dodaję pokrojony boczek, ziele angielskie i gotuję boczek do miękkości. Następnie wlewam zakwas zagotowuję, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę,  kawałki kiełbasy białej. Po zagotowywaniu wyłączam gaz. Dolewam śmietanę, doprawiam majerankiem, i solą według uznania. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo w chlebie





środa, 23 kwietnia 2014

Słoneczna sałatka z mango


Sałatka z serii lekka i zdrowa. Uwielbiam owoce w sałatkach i nawet reszta cześć mojej rodziny przekonała się do nich. Zrobiłam jej za mało bo wszystkim smakowała i nic nie zostało. Jestem roślinożerna i z utęsknieniem czekam na owoce i warzywa latem pachnące.












3/4 szklanki ryżu białego
1 mango
1/2 ananasa świeżego
6 truskawek
1/2 szklanki groszku mrożonego
5 liści sałaty mix
1 łyżeczka kurkumy
20 dkg łososia świeżego filet
4 pomidory suszone
sól, pieprz
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

Ryż wsypuję do garnka, dodaję kurkumę wlewam 1 i 1/2 szklanki wody. Po wchłonięciu przez ryż wodę wstawiam garnek pod koc na 20 minut. Ananasa obieram, kroje w plastry i griluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprze, dodaję majeranek i odstawiam na godzinę do lodówki. Ugotowałam go na parze. Groszek chwilę przesmażyłam na patelni.
Do miski wsypuję ryż przestudzony, dodaję kawałki ananasa, mango pokrojone, truskawki, pomidory suszone, groszek, chili paski, łososia. Całość mieszam, doprawiam solą, pieprzem, dodaję oliwę z pomidorów. Dekoruje sałatą kolorową.


poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Kiełbasa biała grubo mielona


Na wielkanocnym stole polecam













2 piersi z kurczaka
1/2 kg fileta z indyka
1 kg boczek świeży
2 kg mięsa od szynki
8 ząbków czosnku
sól do smaku około 1 łyżka
3łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki majeranki
woda około 0,5 litra
jelita wieprzowe cienkie

Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny.  Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą. Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w  marketach paczkowane.

sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocna sałatka z szynką i jajem



Życzenia dla wszystkich  osób odwiedzających bloga


Zajączek puka do drzwi

Ogłasza początek Wielkanocnych Świątecznych dni.

W koszyczku z wikliny utkanym

Przynosi świąteczne specjały.

Pachnący pasztet z liściem laurowym

Jałowcem, zielem angielskim.

Żur staropolski, przyprawiony majerankiem

Kminkiem, pieprzem o smaku anielskim.

Szynkę pieczoną z dodatkiem miodu

Naszpikowaną goździkami od spodu.

Jajka faszerowane z dodatkiem

Koperku, pieprzu bogato udekorowane.

Rolady z, estragonem, oregano, nadziewane.

Pieczeń chrupiącą z, jałowcem, tymiankiem

Kaczkę na dziko nacieraną majerankiem.

Zajączek winszuje Wam zdrowia, radości,

Przy wielkanocnym stole wśród gości.

Smacznego jajka, mokrego dyngusa

A pogoda ducha niech was nigdy nie opuszcza.

twórczość własna :-)
ze świątecznym pozdrowieniem wesoła kuchnia 















6 jaj
6 plastrów  szynki gotowanej
1 mała puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
2 cebule czerwone
1 doniczka mix sałaty
6 łyżek majonezu
1 słoiczek marynowane koreczki /pieczarki, marchewka i korniszon/
1 kawałek ogórka zielonego
Rzeżucha do dekoracji
sól


Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i kroję na połówki. Sałatę myję, osuszam i układam liście na talerzach. Dodaję połówki jajek, koreczki z pieczarek marchewki i korniszona, układam plastry zielonego ogórka. Cebulę czerwoną obieram i nożykiem małym robię nacięcia w kształcie litery v. Wycinam w ten sposób kwiatki. Powstaną dwie połówki z każdej cebuli, które potem rozdzielam kolejne warstwy cebuli. Do każdego kwiatka wkładam czarną oliwę i układam na sałatce. Majonez przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję jajka, posypuję rzeżuchą. Układam połówki pomidorków koktajlowych, i dodaję fasolę czerwoną którą wcześniej przepłukałam na sitku. Plastry szynki zwijam w ruloniki i dodaję do sałatki.

piątek, 18 kwietnia 2014

Śledzie w śmietanie

W Wielki Piątek u mnie obowiązkowo na obiad śledzie w śmietanie.












40 dkg śledzi matias
4 ogórki kiszone
1 jabłko
1 cebula
150 ml śmietany ukwaszonej 18 %
150 ml jogurtu greckiego
pietruszka natka
1 szklanka mleka

Śledzie moczę w zimnej wodzie dwie godziny. Następnie przekładam do miski wlewam mleko i moczę godzinę. Płaty odsączam i kroję na kawałki. Cebule obieram, i drobno kroję. Ogórki także drobno kroję w kostkę razem z obranym jabłkiem. Przekładam wszystko do miski, dodaję jogurt, śmietanę i mieszam. Nie solę ponieważ śledzie są słone.



czwartek, 17 kwietnia 2014

Rolada z boczku



Rolada z boczku jest bardzo dobra jako wędlina na chlebek, albo jako pieczeń do obiadu. W moim domu rodzinnym znam tą pieczeń od dziecka. Polecam także na świątecznym stole.














1,7 kg boczek świeży chudy bez kości
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sól morska Kamis
1 blister kurczak ze śliwką owijany boczkiem /czosnek, rozmaryn, papryka słodka, kolendra, tymianek/ Kamis
ognista mieszanka przypraw młynek Kamis
chili pieprz cayenne Kamis


Boczek płat prostokąt, rozcinam na dwa płaty żeby był cieńszy. Nie docinam do końca płata. Z wszystkich ziół robię mieszankę, dodaję sprasowany czosnek i nacieram rozcięty płat ziołami. Boczek roluje, obwiązuje mocno nitką białą albo sznurkiem żeby powstała rolada. Odstawiam na dobę do lodówki. Przekładam roladę do rękawa do pieczenia, dolewam dwie szklanki wody i zawiązuje rękaw klipsami. W kilku miejscach rękaw nakłułam. Wstawiłam do brytfanny i piekłam 90 minut temp 180 stopni. Roladę jest przestygnie kroję na cienkie plastry i używam do kanapek, albo do obiadu.



środa, 16 kwietnia 2014

Schab nadziewany białą kiełbasą


Polecam w święta Wielkanocne schab nadziewany białą kiełbaską. Użyłam kiełbasę domowa robioną. Moja mięsożerna cześć rodziny jest zachwycona tym schabem. Podaje go z pieczonymi buraczkami. Jest bardzo aromatyczny :-) Tak naprawdę to schab sam się robi. Marynujemy go, na drugi dzień nadziewamy kiełbaską i wkładamy do rękawa i piekarnika

















1,5 kg schab bez kości
2 kiełbaski białe domowe
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy

Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną.  Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście . Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni  60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.

wtorek, 15 kwietnia 2014

Pomarańczowa babka


Kolejna moja akcja testowania  Palmy z Murzynkiem Z firmą Bielmar. Tym razem odsłona świąteczna Wielkanocna akcji. Upiekłam babkę która jest aromatyczna, wilgotna. Znikła bardzo szybko, taka była dobra. Kolejna powstanie na święta u mnie. Palma z Murzynkiem idealna jest do wypieku babek, serników i mazurków świątecznych.



































30 dkg mąki wrocławskiej
25 dkg cukru pudru
30 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
6 jaj
2 łyżki spirytusu
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
2 pomarańcza
1 łyżka kakao czarne
Polewa
½ czekolady gorzkiej
½ szklanki cukru pudru
1 białko
Margarynę i jaja wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszysta masę. Żółtka oddzielam od białek. Dodaję do utartej margaryny po jednym żółtku. Ucieram dalej na puszysta masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy utartej razem ze spirytusem. Mieszam ręką. Pomarańcza sparzam i szoruję dokładnie. Ścieram skórkę na tarce oczka drobne i  dodaję do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę dodaję szczyptę soli lepiej się ubijają. Pianę mieszam z ciastem ręką nie mikserem delikatnie. Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta. Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku. 
Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości. 

 Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając. Babkę polewam białym lukrem, a następie czekoladą ostudzoną.

niedziela, 13 kwietnia 2014

Pokrzywowy torcik pod bratkami



Wiosna zwiastuje sezon na młode pokrzywy. Warunek jest jeden muszą być zbierane z dala od spalin. Jestem tą szczęściarą, że mam dostęp do takiego miejsca. Dla jednych chwast dla innych cenne źródło witamin. Sama dużo w pewnym czasie piłam herbatek pokrzywowych. Polecam bo pokrzywy są niedoceniane przez nas a jakie zdrowe i tanie. Bo w sumie to nic nas nie kosztują. Przyrządzam pokrzywy jak szpinak, czasami łącze je ze szpinakiem. U mnie pokrzywy zdały test.

















300 g makaronu spaghetti Malma
3 jajka
130 ml mleka
100 gram sera twardego bursztyn
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
25 dkg pokrzyw świeżych
5 parówki z szynki
5 pomidorków koktajlowych
5 oliwek zielonych
1 papryczka chilii
natka pietruszki
olej rzepakowy
1 cebula czerwona
5 dkg sera błękitnego

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Pokrzywy myję dokładnie, i sparzam wrzątkiem. Odcedzam, następnie kroję nożem i przesmażam na patelni na oleju, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz. Pokrzywy trzeba zbierać młode z dala od spalin. Do formy okrągłej średnica 25 cm przekładam połowę makaronu, dodaję szpinak, kolejna warstwa makaronu. W miseczce rozbijam jajka, dodaję mleko, sól, pieprz, ser starty. Mieszam i wylewam na makaron. Parówki kroję na 3 części. Każdą cześć nacinam na krzyż i układam na torciku w zagłębieniach. Z cebuli robię kwiatka, układam pomidorki koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Wyjmuję dodaję kawałki papryczki chili, oliwki ser lazur i wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką i bratkami.