Wiosną w mojej kuchni obowiązkowo pojawia się pokrzywa. Doceniłam ją dzięki mojej mamie. Herbatka z pokrzyw oczyszcza organizm z toksyn. Zamiast kupować pokrzywę polecam zebrać młode listki o tej porze roku z dala od spalin i zaparzyć sobie herbatkę. Pokrzywę dodaję także do szpinaku. Moja wersja szpinaku bez śmietany ale jak ktoś lubi można dodać. O właściwościach nie będę się rozpisywać bo wiadomo że pokrzywy to samo zdrowie. Do szpinaku dodałam bardzo fajną sól czosnkową która mnie zachwyciła w młynku Kamis
1/2 kg szpinaku świeżego
30 dkg pokrzywy młode listki
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków owsianych
pieprz kolorowy ziarna młynek Kamis
sól czosnkowa młynek Kamis
olej
Szpinak myję dokładnie, następnie sparzyłam gorącą wodą. Przecedziłam na durszlaku i pokroiłam na małe kawałki liście. Pokrzywy młode zbiera się czubki tylko umyłam dokładnie. Sparzyłam gorącą wodą żeby nie parzyły nas. Odcedziłam na durszalku i pokroiłam. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażam szpinak razem z pokrzywami. Pod koniec dodaję sprasowany czosnek, sól czosnkową,. pieprz, płatki owsiane i jeszcze chwilę przesmażam. Można dodać śmietanę słodką ale ja wole wersję bez.
ostatnio pijam herbatki z takiej właśnie świeżo zerwanej pokrzywy, pycha i samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła szpinak z młodą lebiodą:-) Uwielbiam takie szpinakowe dania:-)
OdpowiedzUsuńSzpinak ok, ale bez pokrzywy- obawiam się, że moja rodzina nie strawi tego połączenia, już przezywają na moją herbatkę, którą też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńWierz mi że jakbyś zrobiła, i nie powiedziała to by jedli i nie wiedzieli ha ha. Mój brat za zajada nie wiedząc że szpinak jest z pokrzywą :-)
UsuńPokrzywa tak, szpinak nie. Jednak i tak jakoś nie przemawia to do mnie :D
OdpowiedzUsuńJestem zdziwiona że pokrzywa tak z szpinak nie. Ja uwielbiam szpinak to samo zdrowie, tak samo jak pokrzywa. A że stawiam na zdrowie to u mnie takie połączenia występują często.
UsuńSamo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szkoda, że u mnie nie rosną pokrzywy:-(
OdpowiedzUsuńWiele lat temu miałam okazję jeść sałatkę z młodych pokrzyw. Najtrudniejszy był pierwszy kęs :) Oczywiście tak jak większość obawiałam się poparzenia :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nie jadłam pokrzyw w sałatce, też bałabym się poparzenia.
Usuń