Zielone naleśniki na ostro z
papryczką chili, rukolą i sosem
francuskim
Przepis bierze udział w konkursie "Inspiruje nas Fit end Easy"
Kibicuje z Fit &Easy Polakom na Euro
• 150 g mąki
• 1 jajko
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
8 pomidorków koktajlowych czerwone
Bazylia świeża anyżkowa do dekoracji
Ser mozzarella i opakowanie kulki
10 oliwek zielonych nadziewanych papryką
2 plastry boczku
2 papryczki chili
1 opakowanie rukoli fit & easy
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka suszonego koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Bazylie posiekać i dodać wodę , razem zmiksować blenderem. Bazyliową masę dodać do ciasta. 1 papryczkę chili kroimy na drobno bez pestek i dodajemy do ciasta naleśnikowego Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Na usmażonego naleśnika układamy ukolę, na nią podsmażony boczek cienkie plastry, na to kawałki truskawek, i pomidorki koktajlowe, oraz pokrojone na Pol oliwki do tego ser mozzarellą. Sos francuski robimy z oliwy z oliwek, musztardy francuskiej, dodajemy koperek suszony, sól, pieprz i całość mieszamy. Polewamy naleśniki.
Produkty potrzebne do przygotowania naleśników z rukolą
Zmiksowane ciasto zielone
Ja bym chyba wyrzuciła papryczkę chili, nie przepadam za ostrymi potrawami.
OdpowiedzUsuń