Sałatka z groszkiem i bobem z nutą nagietka
Przepis bierze udział w konkursie "Inspiruje nas Fit end Easy"
Przygotowanie
1 garść rukoli fit & easy
4 liście Salaty strzępiastej
4 plastry boczku
½ szklanki bobu
4 łyżki groszku
1 opakowanie mozzareli małe kulki
1 cebula czerwona
5 pomidorków koktajlowych
Kilka kwiatków nagietka
Sól
Pieprz
Oregano
2 ząbki czosnku
Woda
Suszony koperek
2 kromki kawiorku
1 łyżeczka masła
5 oliwek zielonych
Nagietek kwiat jadalny ale niedoceniany przez nas. Polecam sałatkę z nagietkiem w roli głównej
Sałatę strzępimy na talerzu na nią
układamy rukolę. Boczek kroimy na paski i podsmażamy na oliwie. Wykładamy go na
rukolę, na to pokrojone pomidorki koktajlowe. Następnie odsączmy z wody
mozzarelle i układamy na sałatce razem z bobem, i groszkiem i oliwkami. Sos vinegrette
robię w następujący sposób. 3 łyżki wody wlewam do słoiczka, dodaje 3 łyżki
oliwy z oliwek, suszoną bazylię i oregano , oraz koperek, tak po pól łyżeczki,
szczypta soli, pieprzu, sprasowany ząbek czosnku . Wszystko mieszam dokładnie i
polewam sałatkę. Kawiorek smarujemy masłem , na to rozprasowany ząbek czosnku i
grillujemy. Posypujemy koperkiem suszonym. Sałatkę posypujemy płatkami
nagietka. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz