Tęczowy deser
5 sztuk Truskawek
Czekolada gorzka
2 łyżki mleka
1 pomarańcze
Ciastka kruche z otrębami i rodzynkami
1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki syropu truskawkowego
1 fix do śmietany
Śmietanę ubijamy na sztywno razem z fixem i dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ja nie dodaje cukru już bo syrop jest słodki. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody i dodać syrop truskawkowy. Poczekać aż się schłodzi. Śmietanę rozlać do 2 pucharków mniej więcej po ok. 5 łyżek. Szklanki muszą być pod skosem aby uzyskać tęczę i tak należy je trzymać w lodówce cały czas. Następnie jak masa zgęstnieje wylewamy na nią syrop truskawkowy lekko tężejący, ok. 2-3 łyżek. Potem znowu śmietana i syrop. Wierzch posypujemy rozkruszonymi ciastkami. Na nich robimy szprycą ze śmietany ozdoby na przemian układamy truskawki. Na środku konfitura z czarnej porzeczki. Talerz dekorujemy polówkami truskawek umoczonych w czekoladzie. Czekoladę rozpuszczam w rondelku z mlekiem. Całość posypujemy startą skórką pomarańczy. Jeżeli ktoś nie może ułożyć szklanek po skosie można zrobić to normalnie na prosto ustawionej szklance wtedy będzie bez skosu tęcza.
Świetnie wygląda taki deser, naprawdę uroczo.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, a jeszcze lepiej zapewne smakuje:)
OdpowiedzUsuńŚliczny, i taki... Letni :)
OdpowiedzUsuń