W komponowaniu codziennej diety dla prawidłowej pracy tarczycy powinny być uwzględnione : oleje pochodzenia roślinnego wykorzystałam oliwę z oliwek, i spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 które występują w rybach w przepisie pstrąg. Polecana jest też dynia, ryż czarny, pomidory. Są to produkty zalecane pełne witamin i dobrze wpływające na pracę tarczycy. Dynia makaronowa nadziewana ryżem czarnym i pstrągiem.
1 dynia makaronowa nieduża
1/2 szklanki ryżu czarnego
20 pomidorków koktajlowych
20 dkg filetu z pstrąga
natka pietruszki
sól, pieprz czarny i czerwony
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
zioła włoskie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
cytryna
Ryż przelewam zimną wodą, wsypuję do garnka, wlewam 200 ml wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut aż będzie miękki.
Rybę posypuję przyprawami, solą, pieprzem, odstawiam a 30 minut. Dynię myję, kroję na ćwiartki. Wyjmuję pestki. Kawałki dyni spryskuję oliwą, posypuję solą, pieprzem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam dynię na blaszce i piekę 45minut aż dynia będzie miękka jak wbijemy widelec. !5 minut przed końcem pieczenia dyni wstawiam do piekarnika rybę. Po upieczeniu dzielę na kawałki i polewam sokiem z cytryny. Do ryżu ugotowanego dodaję natkę pokrojoną, pomidorki połówki, rybę, zioła, pieprz czarny i czerwony, mieszam. Z dyni za pomocą widelca po upieczeniu odrywam od skóry makaronowe kawałki i zostawiam je. Układam na nich farsz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz