Strony

Strony

czwartek, 27 października 2022

Owsiany koktajl jeżyna jagoda malina

 Wegański koktajl z płatkami owsianymi, bez cukru. Zrobiłam go z mrożonymi malinami i jeżynami. Pyszny, pożywny, bogaty w błonnik i witaminy.

 


 



1 szklanka płatków owsianych

woda gorąca 

sól

200 g jeżyn

100 g jagód

100 g malin

mięta do dekoracji

opcjonalnie miód ja nie dodałam

Płatki owsiane przesypuję do litrowego słoika, zalewam gorącą wodą tyle żeby przykryły płatki i mieszam. Dolewam wody gorącej jeszcze 4 cm powyżej linii płatków, dodaję sól. Odstawiam na noc na szafce. Rano miksuję blenderem i odstawiam na dobę koło okna w słoneczne miejsce. Powstanie ala jogurt. Na drugi dzień miksuję jeżyny z jagodami, dodaję część jogurtu owsianego. Przelewam do szklanek warstwami, z koktajlem malinowym. Czyli maliny miksuję też z jogurtem. Dekoruję owocami i miętą.


niedziela, 23 października 2022

Kawowo czekoladowy tort

 Tort z dużą ilością kawy i czekolady. Kawa w w filiżance do schrupania.

 

 


 


 

 




 

biszkopt czekoladowy:

8 jajek rozmiar L 

260 g drobnego cukru 

8 łyżek oleju  

190 g mąki pszennej 

65 g ciemnego kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej

krem kawowy:

750 g mascarpone

750 ml śmietanki 30 %

5 łyżeczek  żelatyny

2 łyżki kawy mielonej

4 łyżki cukru pudru

50 ml wody zimnej

4 banany

1 łyżka soku z cytryny

galaretka kawowa:

1 łyżka kawy mielonej

1 łyżka cukru

300 ml wody

2 łyżeczki żelatyny

nasączenie:

1 łyżka kawy mielonej

200 ml wody

100 ml likieru kawowego

Obręcz czekoladowa:

200 g czekolady deserowej

50 g czekolady białej

Filiżanka czekoladowa :

100 g czekolady deserowej

2 łyżki miodu sztucznego

Dekoracje:

kulki czekoladowe z herbatnikami

Biszkopt czekoladowy:

Białka oddzielam od żółtek. Jajka mają być w temperaturze pokojowej. Do żółtek dodaję olej i mieszam w miseczce. Białka z solą ubijam na sztywno ale nie przebijam.  Dodaję po łyżce cukru i cały cas dalej ubijam. Kolejna łyżka cukru po minucie i ubijam. Żółtka wlewam do ubitej piany z białek i mieszam mikserem aż składniki się połączą. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem i dodaję w trzech partiach do piany.

Kokilkę do zapiekania smaruję olejem. Wylewam do niej ciasto tak do 2/3 wysokości foremki. Resztę ciasta wylewam do rantu o średnicy 20 cm. Piekę w 165 stopni 50-55 minut. Duży biszkopt kroję na cztery blaty po wystudzeniu, mały kroję na trzy blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej i na drugi dzień pokroić.

Krem kawowy:

Kawę zaparzam w 80 ml wody i studzę.Żelatynę namaczam w 50 ml wody. Rozpuszczam w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.Schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewam kawę razem z fusami do śmietany. Do gorącej żelatyny dodaję dwie łyżki śmietany w ten sposób ją hartuję. Cienkim strumieniem wlewam do śmietany i mieszam mikserem. 

Nasączenie:

Kawę zaparzam w 200 ml wody, do ostudzonej dodaję likier. 

Galaretka kawowa:

Kawę zaparzam w 300 ml wody, dodaję cukier. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Dodaję do kawy. Garnek o średnicy 15 cm wykładam folią spożywczą, wylewam kawę i wstawiam do lodówki na noc żeby galaretka się stężała. Na drugi dzień odrywam z foli.

Wykończenie:

 Krem dzielę na cztery części.Dolny blat biszkoptu nasączam.

Smaruję pierwszą częścią kremu.Dwa banany kroję na kawałki, skrapiam cytryną i wciskam w krem. Biszkopt wkładam w rant lepiej się go składa. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam ponczem. Drugą część kremu dzielę jeszcze na pół. Jedną rozsmarowuję, układam galaretkę kawową którą przykrywam drugą częścią kremu. Trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem, smaruję trzecią częścią kremu, w który wciskam pokrojone dwa banany wcześniej skropione sokiem z cytryny. Układam czwarty blat biszkoptu który nasączam. Tort wstawiam do lodówki w rancie na noc. Mały biszkopt z kokilki kroję na trzy blaty które też nasączam, przekładam kremem, i na około wykańczam też kremem. Wstawiam też do lodówki na noc.

Na drugi dzień tort wyjmuję z rantu, smaruję boki i górę kremem

Mój tort miał wysokość 16 cm. Wycięłam o tej szerokości z folii bąbelkowej pasek o obwodzie tortu. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. To samo robię z białą. W kilku miejscach na foli od strony wypukłej robię białe kleksy. Następnie rozsmarowuję gorzką czekoladę  na całym pasku. Czekam aż czekolada przestanie się kleić ale będzie jeszcze plastyczna. Przykładam do boku tortu i zawijam. Wstawiam do lodówki żeby zastygła i można było folię oderwać.

Filiżanka:

Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki miodu i mieszam. Wylewam na papier do pieczenia i rozsmarowuję na cienką warstwę. Wstawiam do lodówki żeby zastygła. Można też zrobić to dzień wcześniej i nie wstawiać do lodówki. Czekoladą po stężeniu zrobi się plastyczna i można ją oderwać od papieru i formować jak plastelinę. Rozwałkowuję na stolnicy silikonowej i wycinam okrąg na wielkość talerzyka, i pasek na obwód filiżanki. Z reszty czekolady robię uszko i ziarenka kawy. Na filiżankę już wykończoną wyciskam resztę kremu i posypuję kawą.Układam na torcie, dekoruję.

 

piątek, 21 października 2022

Zapiekana dynia z gryczaną kaszą i podgrzybkami

Jesienna potrawa z dynią i grzybami w roli głównej. Zapiekana dynia hokaido, pyszna i zdrowa kasza gryczana i podgrzybki oraz prawdziwki prosto z lasu. Czy może być coś smaczniejszego.

 


 

 



 

1 dynia hokaido

1/2 szklanki kaszy gryczanej

30 dkg podgrzybków świeżych

1 papryka czerwona

1 cebula czerwona

10 pomidorków koktajlowych

5 gałązek natki pietruszki

sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa suszone pomidory

1 łyżeczka majeranku

olej rzepakowy

Dynię myję, odcinam górę która posłuży za wieczko. Wydrążam pestki. Dynię posypuję w środku solą, skrapiam olejem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę dynię około 20 minut aż będzie miękka.

W tym czasie gotuję kaszę gryczaną w 250 ml wody. Cebulę kroję i przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam i kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Grzyby dodaję do kaszy, doprawiam jeszcze czosnkiem granulowanym, pomidorami suszonymi, dodaję pomidorki koktajlowe, natkę posiekaną i mieszam. Dynię napełniam farszem posypuję natką.

czwartek, 6 października 2022

Dynia makaronowa nadziewana ryżem i pstrągiem

 W komponowaniu codziennej diety dla prawidłowej pracy tarczycy powinny być uwzględnione : oleje pochodzenia roślinnego wykorzystałam oliwę z oliwek, i spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 które występują w rybach w przepisie pstrąg. Polecana jest też dynia, ryż czarny, pomidory. Są to produkty zalecane pełne witamin i dobrze wpływające na pracę tarczycy. Dynia makaronowa nadziewana ryżem czarnym i pstrągiem.

 




 

1 dynia makaronowa nieduża

1/2 szklanki ryżu czarnego

20 pomidorków koktajlowych

20 dkg filetu z pstrąga

natka pietruszki

sól, pieprz czarny i czerwony

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

zioła włoskie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

cytryna

Ryż przelewam zimną wodą, wsypuję do garnka, wlewam 200 ml wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut aż będzie miękki.

Rybę posypuję przyprawami, solą, pieprzem, odstawiam a 30 minut. Dynię myję, kroję na ćwiartki. Wyjmuję pestki. Kawałki dyni spryskuję oliwą, posypuję solą, pieprzem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam dynię na blaszce i piekę 45minut aż dynia będzie miękka jak wbijemy widelec.  !5 minut przed końcem pieczenia dyni wstawiam do piekarnika rybę. Po upieczeniu dzielę na kawałki i polewam sokiem z cytryny. Do ryżu ugotowanego dodaję natkę pokrojoną, pomidorki połówki, rybę, zioła, pieprz czarny i czerwony, mieszam. Z dyni za pomocą widelca po upieczeniu odrywam od skóry makaronowe kawałki i zostawiam je. Układam na nich farsz.

wtorek, 4 października 2022

Owsiane dyniowe gofry z domowym pesto bazyliowym

 Wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy gofry jesienne dyniowe z płatkami owsianymi. Gofry podałam z domowym pesto, jajkiem i rukolą.

 



 


 


 

pesto bazyliowe:

60 g listków bazylii

50 g startego sera parmezan

25 g pistacji

25 g orzechów nerkowca

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

125 ml olej


gofry dyniowe:

110 g mąki owsianej

140 ml wody

30 ml oleju 

1 jajko, sól

100 g purre z dyni upieczonej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

pozostałe:

5 pomidorków koktajlowych

1 cukinia mała

4 jajka

1 łyżka octu

1 garść rukoli

Pesto bazyliowe:

Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. 

Gofry:

Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, proszek do pieczenia, wodę, olej, sól, i mieszam trzepaczką. Odstawiam na 10 minut aż mąką wchłonie lepiej wodę. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam. Wykładam porcję ciasta i smażę około 6 minut. Na gofrze układam garść rukoli, smaruję pesto. W garnku zagotowuję litr wody, solę, wlewam ocet. Wbijam jajka po dwie sztuki i gotuję w koszulce około 3-4 minuty. Jajko odcedzam z wody i podaję na gofrze. Dekoruję pomidorkami i kawałkami cukinii którą przesmażyłam.