Jesienna potrawa z dynią i grzybami w roli głównej. Zapiekana dynia hokaido, pyszna i zdrowa kasza gryczana i podgrzybki oraz prawdziwki prosto z lasu. Czy może być coś smaczniejszego.
1 dynia hokaido
1/2 szklanki kaszy gryczanej
30 dkg podgrzybków świeżych
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
10 pomidorków koktajlowych
5 gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa suszone pomidory
1 łyżeczka majeranku
olej rzepakowy
Dynię myję, odcinam górę która posłuży za wieczko. Wydrążam pestki. Dynię posypuję w środku solą, skrapiam olejem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę dynię około 20 minut aż będzie miękka.
W tym czasie gotuję kaszę gryczaną w 250 ml wody. Cebulę kroję i przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam i kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Grzyby dodaję do kaszy, doprawiam jeszcze czosnkiem granulowanym, pomidorami suszonymi, dodaję pomidorki koktajlowe, natkę posiekaną i mieszam. Dynię napełniam farszem posypuję natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz