piątek, 21 października 2022

Zapiekana dynia z gryczaną kaszą i podgrzybkami

Jesienna potrawa z dynią i grzybami w roli głównej. Zapiekana dynia hokaido, pyszna i zdrowa kasza gryczana i podgrzybki oraz prawdziwki prosto z lasu. Czy może być coś smaczniejszego.

 


 

 



 

1 dynia hokaido

1/2 szklanki kaszy gryczanej

30 dkg podgrzybków świeżych

1 papryka czerwona

1 cebula czerwona

10 pomidorków koktajlowych

5 gałązek natki pietruszki

sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa suszone pomidory

1 łyżeczka majeranku

olej rzepakowy

Dynię myję, odcinam górę która posłuży za wieczko. Wydrążam pestki. Dynię posypuję w środku solą, skrapiam olejem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę dynię około 20 minut aż będzie miękka.

W tym czasie gotuję kaszę gryczaną w 250 ml wody. Cebulę kroję i przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam i kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Grzyby dodaję do kaszy, doprawiam jeszcze czosnkiem granulowanym, pomidorami suszonymi, dodaję pomidorki koktajlowe, natkę posiekaną i mieszam. Dynię napełniam farszem posypuję natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz