wtorek, 4 października 2022

Owsiane dyniowe gofry z domowym pesto bazyliowym

 Wegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy gofry jesienne dyniowe z płatkami owsianymi. Gofry podałam z domowym pesto, jajkiem i rukolą.

 



 


 


 

pesto bazyliowe:

60 g listków bazylii

50 g startego sera parmezan

25 g pistacji

25 g orzechów nerkowca

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

125 ml olej


gofry dyniowe:

110 g mąki owsianej

140 ml wody

30 ml oleju 

1 jajko, sól

100 g purre z dyni upieczonej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

pozostałe:

5 pomidorków koktajlowych

1 cukinia mała

4 jajka

1 łyżka octu

1 garść rukoli

Pesto bazyliowe:

Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. 

Gofry:

Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, proszek do pieczenia, wodę, olej, sól, i mieszam trzepaczką. Odstawiam na 10 minut aż mąką wchłonie lepiej wodę. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam. Wykładam porcję ciasta i smażę około 6 minut. Na gofrze układam garść rukoli, smaruję pesto. W garnku zagotowuję litr wody, solę, wlewam ocet. Wbijam jajka po dwie sztuki i gotuję w koszulce około 3-4 minuty. Jajko odcedzam z wody i podaję na gofrze. Dekoruję pomidorkami i kawałkami cukinii którą przesmażyłam.

1 komentarz:

  1. Ach, gdyby ktoś mi podał TAKIE śniadanie... Na męża nie liczę (nie, żeby nie chciał, ale raczej nie potrafi), niemniej spróbuję namówić córkę ;-D

    OdpowiedzUsuń