W święta na stołach królują z reguły ciężkie potrawy. Po wigilijnym przejedzeniu stawiam na świąteczne śniadanie na zielono. Warzywa to podstawa mojej kuchni, i musi być kolorowo na talerzu.
2 garście roszponki
1 marchewka ugotowana
6 jajek
6 oliwek czarnych
natka pietruszki
śledziki w sosie pomidorowym
2 łyżki orzechów włoskich
5 pomidorków koktajlowych
6 kulek mozzarella
sól, pieprz
sos vinaigrette
2 bułki
masło klarowane
ogórek zielony
Jajka gotuję na twardo. Obieram i odcinam, górę i dół każdego jajka. Nabijam na patyczek po dwa jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię też otwory w jajkach na oczy i guziki. Z marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki, gwiazdki z marchewki, gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i przesmażam bułkę. Sałatkę polewam sosem. Posypuję orzechami i natką pietruszki.
:)
OdpowiedzUsuń