Wigilijne pierożki pieczone ze śledziem jako nadzienie. Użyłam rybę w pomidorach. Polecam jako nadzienie są świetne i skracają nam czas przygotowania.
pierożki pieczone ciasto:
150g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
25g masła
1 jajko
100 ml mleka
2 dkg drożdży
szczypta cukru
pozostałe:
1 jajko do posmarowania
pieprz czarny i czerwony
300 g śledź w pomidorach
Ciasto na pierożki:
Do
miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka
letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w
ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól,
resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto
mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto
zagniatam na stolnicy i rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam
prostokąty 10 cm na 8cm. Rybę wyjmuję z puszki rozgniatam widelcem w
misce. Układam łyżkę farszu na środku. Przykładam drugi kawałek ciasta i
palcami dociskam na około nadzienia. Odcinam za pomocą noża kształt
rybki z płetwą zostawiając po 1 cm ciasta od farszu. Sklejam za pomocą
widelca przyduszam. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na
blaszce na papierze. Dekoruję pieprzem. Wstawiam do nagrzanego
piekarnika temp 180 minut i piekę około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz