czwartek, 30 grudnia 2021

Piwny kurczak z warzywami

 

 Do pieczenia kurczaka wykorzystałam stojak na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders do kupienia w sklepie Decofire.  Jest  to praktyczne urządzenie 2 w 1 pasujące do każdego grilla i systemu GBS Weber, CMS Campingaz oraz grilli Landmann i Broil King. Do kubeczka który jest odkręcany można wlać płyn ja wlałam piwo.Nadziewamy drób i cieszymy się smacznym, chrupiącym i soczystym w środku kurczakiem. W misce wystarczy ułożyć warzywa, żeby móc przygotować od razu całe danie. 

Stojak bardzo dobrze sprawdza się też w piekarniku. Za jednym razem przygotowujemy cały obiad, kurczak jest soczysty, podczas pieczenia podlewam go sokami które wytworzył. Kubeczek na płyn można wyjąć i używać naczynie do zapiekania innego mięsa z grilla i piekarnika. Stojak jest solidnie wykonany ma żeliwne uchwyty, a naczynie wykonane jest ze stali nierdzewnej.

 

 


Marka Enders jest to nowość na rynku. W sklepie kupimy wszystko co potrzebujemy do przygotowania grilla. Począwszy od stojaka do przygotowania mięsa, poprzez kamienie do pizzy, zestawy do szaszłyków. Produkty wykonane są solidnie i posłużą nam na długie lata.



 




kurczak:

1 kurczak 1800 g

2 litry wody

4 łyżki soli

1 łyżeczek pieprzu

1 łyżka papryki wędzonej

szczypta papryki ostrej

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oleju rzepakowego

400 ml piwa

 

warzywa:

4 ziemniaki

2 bataty

2 marchewki

2 główki czosnku

2 cebule

4 łyżki oleju

sól, pieprz, zioła bazylia, oregano, tymianek 


Kurczaka myję, przekładam do garnka. W dwóch litrach wody rozpuszczam cztery łyżki soli. Kurczaka zalewam wodą i odstawiam na noc w garnku w zimnym miejscu. Co daje moczenie mięsa. Po pierwsze mięso jest dobrze nasolone w całości, jest bardziej kruche po upieczeniu i lepsze w smaku. Nie jest suche.

Na drugi dzień wyjmuję kurczaka z zalewy, i osuszam go dobrze. W miseczce przygotowuję marynatę z papryki, pieprzu, tymianku, czosnku oleju. Nacieram kurczaka całego, zostawiam na godzinę aż marynatą przejdzie. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Do pieczenia kurczaka wykorzystałam Stojak na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders. Do kubeczka wlewam piwo, nadziewam kurczaka. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie i piekę kurczaka tyle ile on waży. Czyli jak waży około dwa kilo to pieczemy niecałe dwie godziny. Po wstawieniu zmniejszam temp na 190 stopni. Podczas pieczenia podlewam sokami które wytworzył. 30 minut przed końcem dodaję do naczynia warzywa i piekę razem .

Warzywa:

Warzywa obieram, kroję w cząstki, przekładam do miski, dodaję przyprawy, olej i mieszam w marynacie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz