Jeden z moich ulubionych obiadów. Soczysty stek z serem z patelni grillowej. Do tego lekka sałatka i sos jeżynowy. Bardzo lubię robić sosy owocowe do mięs. Polecam bo wychodzi świetne połączenie.
składniki:
1 stek ok 300 g
Ser typu Halloumi 200 g
100 g mix sałaty
5 pomidorków koktajlowych
12 oliwek czarnych
1/2cebuli czerwonej
1 łyżeczka czarnego sezamu
sól, pieprz
1 awokado
sos koperkowy do sałatki
sos jeżynowy:
100 g jeżyn mrożonych
1 szalotka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
50 ml wina czerwonego
1 łyżeczka sosu balsamico
sos:
Czosnek, cebulę przesmażam. Jeżyny podgrzewam w małym rondelku, wlewam wino i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukują. Przecieram przez sito, dodaję do cebuli i chwilę jeszcze redukuję. Doprawiam solą, pieprzem, balsamico.
Stek:
Stek wyjmuję z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewam patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek który posypałam solą i pieprzem. Smażę z każdej strony po około dwie minuty. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia i grubości steku. Po zdjęciu z patelni stek wykładam na talerz i przykrywam jeszcze na 10 minut folią aluminiową żeby stek odpoczął.
Na tej samej patelni grilluję też ser.
Na talerzu układam sałatę, dodaję pomidorki,cebulę pokrojoną, oliwki, awokado cząstki. Posypuję natką, sezamem, polewam sosem koperkowym.Stek kroję na kawałki, podaję z serem i sosem jeżynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz