sobota, 19 czerwca 2021

Krewetki w paście korma z grilla

 Grill jest o tyle ciekawy że można na nim przyrządzać dużo fajnych i smacznych potraw. Postanowiłam przenieść się do kuchni Azjatyckiej i przygotowałam krewetki w marynacie korma, chlebki naan z grilla z pastą korma, i sosem korma. Pasta korma króluje.

 


 





 

składniki krewetki:

30 dkg krewetek świeżych

1 łyżka pasty korma

2 łyżki oleju

1 cytryna

papryczka chili

 

chlebek naan:

1 szklanka mąki typ 00

2 dkg drożdży

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka pasty korma

sól

2 łyżki oleju

60 ml wody letniej 

pozostałe:

1 bakłażan

1 cukinia

8 pomidorków koktajlowych

2 cebule czerwone


sos:

1 łyżeczka pasty korma

200 g jogurtu greckiego

pieprz, sól do smaku

prażony bób

 

Krewetki oczyszczam, zostawiam pancerz i głowę. Przekładam do pojemnika. Dodaję pastę korma, dwie łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę albo na noc do lodówki. Krewetki nakłuwam na patyczki do szaszłyków i grilluję po dwie minuty z każdej strony.

Bakłażana nacinam, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam, smaruję obficie oliwą. Układam na grillu. Cytrynę kroję na pół i też grilluję. Skropię nią potem krewetki.

Cukinię kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem. Cebule kroję w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwam na przemian cukinię, cebulę pomidora i grilluję.

Chlebek:

Do miski przekładam drożdże wlewam wodę lenią, szczyptę cukru, mąki dwie łyżki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt, oleju, sól, pastę korma i ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Dzielę na cztery części. Jak ciasto mocno klei się podsypuję mąką. Z każdej formuję placek o grubości 3-5 mm. Odstawiam na 30 minut aż podrosną. Grilluję z każdej strony po około 3-4 minuty.

 Składniki sosu przekładam do miseczki i mieszam. Szaszłyki posypuję papryczką chili drobno posiekaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz