Taka szybka sałatka od serca, nie tylko na święto zakochanych. Polecam zrobić ją choćby na kolację dla rodziny. Jest lekka, pyszna taka od serca.
100 g roszponki
10 gron winogrono ciemne
15 krewetek
1/2 mango
1 plaster ananasa świeżego
1 cebula czerwona
sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony
1 kiwi
sos vinaigrette
1 łyżeczka masła klarowanego
1/3 arkusza ciasta francuskiego
Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego wycinam foremką serduszka. Układam na papierze, wstawiam na blaszce do piekarnika nagrzanego temp 220 stopni na 10 minut. Dodaję do sałatki. Polewam ją przed podaniem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz