Kruche maślane ciastka z orzechami brazylijskimi. Możecie dodać inne orzechy, migdały. Akurat takie miałam. Ciastka mogą leżeć kilka dni ale najlepsze są świeże wiadomo.
150 g mąki pszennej typ 500
100 g orzechów brazylijskich
180 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
aromat waniliowy
2 żółtka
Orzechy rozdrabniam w malakserze, one są tłuste ale najdrobniej jak się da.Mąkę
przesiewam do miski, dodaję żółtka, cukier puder, sól,
pokrojone masło, aromat,orzechy tarte. Ciasto najpierw kroję nożem, potem
wyrabiam ręką. Wkładam do lodówki na godzinę. Ciasto wałkuję na stolnicy albo papierze do pieczenia podsypanym mąką,
wycinam kształty serca. Układam na papierze do pieczenia na blaszce.
Piekę 10 minut w temp 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz