Strony

Strony

poniedziałek, 15 lutego 2021

Sałatka od serca

 Taka szybka sałatka od serca, nie tylko na święto zakochanych. Polecam zrobić ją choćby na kolację dla rodziny. Jest lekka, pyszna taka od serca.

 




100 g roszponki

10 gron winogrono ciemne

15 krewetek

1/2 mango

1 plaster ananasa świeżego

1 cebula czerwona

sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony

1 kiwi

sos vinaigrette

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 arkusza ciasta francuskiego


Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego wycinam foremką serduszka. Układam na papierze, wstawiam na blaszce do piekarnika nagrzanego temp 220 stopni na 10 minut. Dodaję do sałatki. Polewam ją przed podaniem sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz