Zapiekanka bez glutenu i laktozy. Zdrowa, pożywna z dużą ilością cennych składników. Zrobiłam ją na ryżu brązowym bo jest zdrowszy. Warzywa dodałam takie jakie miałam w lodówce i są dostępne o tej porze roku. Uwielbiam fasolkę, i ciszę się że zimą można się nią cieszyć w postaci mrożonek.
2 woreczki ryżu brązowego
1 cebula
1 por biała część
1/2 brokuła
7 pomidorków koktajlowych
1 puszka tuńczyka w oleju
20 dkg fasolki szparagowej mrożonej
sól, pieprz czarny i czerwony
papryczka chili
1 garść roszponka
2 jajka
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
olej rzepakowy
Cebule i por kroję i przesmażam na oleju. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję z fasolą na parze aldente.
Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Ostudzony przekładam do miski, dodaję rozdrobnionego tuńczyka/ łyżkę tuńczyka zostawiam do dekoracji/, wbijam jajka, dodaję cebulę, por, sól, pieprz, paprykę słodką i chili całość mieszam. Przekładam do naczynia. Na wierzchu układam brokuły, fasolkę, pomidory, tuńczyka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam około 20-25 minut. Przed podaniem dekoruję roszponką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz