wtorek, 18 lutego 2020

Razowe koszyczki makaronowe z kabanosem

Koszyczki na imprezę, do pracy jako przekąska. Zrobiłam je z makaronu razowego bo jest zdrowszy. Podałam z brokułem, papryką, kabanosami. Także każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Robi się je bardzo szybko a zapewniam że was zaskoczą.

























składniki koszyczki makaronowe:

150 g makaronu razowego nitki
3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
sól, pieprz czarny i czerwony
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
papryczka chili
1/2 papryki czerwonej
50 g kabanosów wieprzowych

dekoracja koszyczków:

20 g kabanosów
14 pomidorków koktajlowych 
1/4 brokuła
1 garść roszponki
1/2 papryki czerwonej

Koszyczki makaronowe:

Makaron gotuję aldente, odcedzam i przekładam do miski. Jak przestygnie, dodaję jajka, ser, sól, pieprz, paprykę chili i słodką. Paprykę czerwoną kroję w małą kostkę, kabanosy na plasterki. Dodaję do makaronu i mieszam. Formę do muffinek dokładnie smaruję olejem. Wykładam farsz do wgłębień i dociskam łyżką. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam na 25 minut blaszkę. Po wyjęciu z piekarnika jak koszyczki przestygną podważam je nożem i wyjmuję. 

Brokuł dzielę na małe różyczki wkładam do wrzącej osolonej wody na pięć minut. Nie gotuję już. Koszyczki dekoruję brokułami,kabanosem, pomidorkami, roszponką, pieprzem czerwony, kawałkiem papryki.


1 komentarz:

  1. czy koszyczki mozna zrobic z samego makaronu (bez dodawania kabanosow i papryki)?i dac tylko do zawartosci? czy beda za suche?

    OdpowiedzUsuń