Klopsiki dietetyczne do tego bezglutenowe. Zrobiłam je z karpia bo bardzo lubię tę rybę a smażony karp już mi się znudził. Polecam nie tylko od święta. Podałam je w pysznym sosie pomidorowym. Można je zajadać na ciepło i zimno. W klopsikach przemyciłam kaszę jaglaną która jest mega zdrowa a zastąpiła ona bułkę.
składniki na kotleciki rybne:
1 kg filetu z karpia
1 cebula
1 por biała część
1 jajko
1/3 szklanki kaszy jaglanej
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb
1/2 szklanki płatków owsianych
4 gałązki natki pietruszki
masło klarowane
sos pomidorowy:
500 ml pasaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny i czerwony
1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
Kotleciki rybne:
Kaszę gotuję w 170 ml wody i studzę.
Z filetu odcinam skórę, usuwam ości jeżeli takie są. Małe ości mogą zostać bo mięso będziemy mielić. Dla pewności zmieliłam dwa razy. Razem z rybą mielę cebulę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, studzę. Por dodaję do ryby, wbijam jajko, dodaję kaszę, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do ryb, pokrojoną natkę pietruszki. Wyrabiam całość. Płatki owsiane zmieliłam w blenderze. Posłużą nam za panierkę. Formuję klopsiki, obtaczam w płatkach zmielonych. W garnku zagotowuję dwa litry wody z liściem laurowym i zielem angielskim, solą. Do gotującej dodaję klopsiki. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut. Wykładam na talerz.
Sos:
Cebule i czosnek kroję drobno i przesmażam na oleju. Wlewam pasatę pomidorową i smażę aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami. Klopsiki podaję z sosem, posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz