Do zrobienia tego deseru wykorzystałam białka które zostają mi po pieczeniu ciasta kruchego albo drożdżowego. Jagody miałam zawekowane w słoikach bez cukru. Są to jagody w swoim soku. Słodkie koszyczki przełamane są kremem który nie jest słodki, dzięki czemu beza nie jest przesłodzona. Można wykorzystać jagody mrożone.
składniki koszyczki bezowe:
1/2 szklanki białek tj 125 ml
200 g cukru drobnego
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
krem:
500 ml śmietany kremówki 30 %
100 ml jagód ze słoika z sokiem
2 łyżeczki żelatyny płaskie
płatki migdałów uprażone
125 ml jagód bez soku do dekoracji
Koszyczki bezowe:
Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze jak będą miały temperaturę pokojową. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Robię koszyczki które w środku są puste, mają tylko spód i obręcz. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Wyciskam też na papierze małe beziki do dekoracji. One będą pieczone krócej. Piekarnik rozgrzewam temp 140 stopni góra dół. Wkładam blaszkę od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam temp do 100 stopni i piekę dalej 80 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły.
Krem:
Żelatynę namaczam w soku z jagód, jak napęcznieje rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do 100 ml jagód i mieszam. Śmietanę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję jagody wystudzone i lekko tężejące i mieszam mikserem. Krem wstawiam do lodówki na 20 minut. Przekładam go do szprycy i dekoruję nim koszyczki. Dodaję do łyżeczce jagód, płatki migdałowe, małe beziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz