Medaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.
medaliony:
1 polędwica wieprzowa
150 g boczek wędzony plastry
sól, pieprz
1/3 łyżeczki zioła prowansalskie
4 łyżki oleju
100 g dyni hokkaido
sos grzybowy:
30 dkg podgrzybków
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej
150 g śmietany 18 % gęstej
natka pietruszki
Medaliony:
Polędwice oczyszczam z białej błony. Kroję na kawałki 4 cm. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej i zostawiam w marynacie na godzinę albo dłużej.
Każdy kawałek mięsa owijam plastrami boczku. Dynię razem ze skórą kroję w małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni wstawiam naczynie. Piekę około 20-25 minut.
Sos:
Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju. Grzyby myję, osuszam, i kroję. Dodaję do cebuli i smażę razem. Śmietanę przekładam do miski, dodaję 100 ml wody, dwie łyżki grzybów i mieszam dokładnie. Przelewam do grzybów i zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Medaliony po upieczeniu podaję z sosem, posypuję natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz