wtorek, 8 października 2019

Sałatka pod figami


Sałatka same pyszności. Figa, łosoś, kukurydza. Dodałam moje ulubione oliwki nadziewane migdałami. Mogłabym je jeść bez końca. Do tego orzechy laskowe i camembert. Czy może być lepsze połączenie smaków.

















sałatka:
 
1/2 główki sałaty masłowej
2 figi
1 kolba kukurydzy ugotowanej
100 g łososia wędzonego
100 g sera camembert
10 oliwek zielonych z migdałami
2 łyżki orzechów laskowych prażonych
1 cebula czerwona
natka pietruszki
1 łyżeczka pieprzu czerwonego

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, czosnek granulowany
1/4 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu

Sos:

Składniki sosu przekładam do słoika i energicznie mieszam aż sos zrobi się gęsty. Słoik zakręcam przed mieszaniem.

Sałatka:

Sałatę umytą, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję kawałki łososia, pokrojony ser camembert, pokrojone oliwki, figi które kroję na ćwiartki. Cebulę kroję w piórka, natkę drobno, kukurydze obkrawam z kolby. Sałatkę posypuję orzechami, polewam sosem, dekoruję  pieprzem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz